Prednosti, ki jih nudijo avtomatski menjalniki

Na Slovenskih in evropskih cestah je veliko avtomobilov opremljenih z ročnimi menjalniki, vse več pa je takih, kjer so vgrajeni avtomatski menjalniki. Avtomatski menjalnik ima kar veliko prednosti pred ročnim, saj zagotovo poskrbi za popolno udobje v vožnji. Če so do nedavnega veljali predsodki, da je v primeru okvare avtomatski menjalnik drago popravilo, se temu lahko enostavno izognete, če redno opravljate servis in vzdrževanje.

Kaj so avtomatski menjalniki?

Ti menjalniki se nahajajo predvsem v novejših avtomobilih. Avtomatski menjalnik je del vozila, saj predstavlja sklopko med motorjem in pogonskim kolesom. To pomeni, da avtomatsko menjava in vam med vožnjo ni potrebno več posegati po ročici za menjavo brzin. Njegova glavna naloga je in celo prednost, da navor konjske moči transformira v določeno hitrost vozila. Tako se vozila premika naprej in nazaj. Avtomatski menjalniki torej ne potrebujejo sklopke, prestavljanje namreč opravi hidravlični spojnik.

Kakšne vrste avtomatskega menjalnika izbrati?

Dejstvo je, da so vrste avtomatskih menjalnikov na voljo v več različicah in so odvisne predvsem od znamke ter modela avtomobila, na izbiro pa v večini vpliva vaš proračun. Poznamo menjalnike DSG, ki so vgrajeni v vozila Audi, Volkswagen, Škoda, Seat, avtomatski menjalniki Powershift, vgrajeni so v vozila znamk Ford, Renault, Dodge in Volvo, avtomatski menjalnik CTV, ki je značilen za starejša vozila kot sta honda in Subaru in Multitrinic menjalniki, ki ima poseben in identičen princip delovanja, značilen pa je za znamko avtomobila Audi na srednji pogon.

Avtomatski menjalniki in njihove prednosti

Prednost avtomatskih menjalnikov v primerjavi z ročnim:

– v času vožnje imate obe roki na volanu

– ena zadolžitev manj

– priročen je v gneči (ko je veliko speljevanja in ustavljanja preprosto uporabljate  samo zavoro, saj avto leze sam)

– manjša poraba goriva

– na zahtevnih terenih, ki od nas terja veliko prestavljanja, močno olajša delo voznika

– motor zaradi premalo obratov ne more ugasniti

– avtomatski menjalniki ponujajo vozni način oziroma program S (Sport), ki omogoča bolj dinamično vožnjo.

Sodobni avtomatski menjalniki

Zmotno ste mislili, da avtomobili z avtomatskimi menjalniki porabijo več goriva, kot tisti z ročnimi. To vsekakor ne drži saj sodobni avtomatski menjalniki s šestimi, sedmimi, osmimi ali celo devetimi prestavami, predvsem z ustrezno krmilno elektroniko, so celo varčnejši od ročnih menjalnikov, saj omogočajo vožnjo z nižjimi vrtljaji glede na vozne razmere.

Hibridi in avtomatski menjalniki

Avtomatski menjalniki so dobili pospešek v zadnjih nekaj letih zaradi enega razloga – hibridnih avtomobilov. Hibridne pogonske sisteme sestavlja motor na notranje zgorevanje in električni motor, povezuje pa ju avtomatski menjalnik.

Kako priljubljeni so avtomatski menjalniki pri nas?

V Sloveniji avtomatski menjalniki niso preveč priljubljeni, vsaj če naredimo površen pregled prodaje avtomobilov. Morda zato ker je več kot polovica prodanih avtov nižjega ali srednjega razreda ali pa so to majhni avtomobili. Pri teh je nakup Avtomatskega menjalnika bolj kot ne izjema – najprej zato, ker naj bi bila cena avtomatskega menjalnika višja, vendar pa predvsem zato, ker je razpoložljivost pri teh avtomobilih precej slabša, kot pri zmogljivejših avtih.

Prihodnost je avtomatska.

Da so avtomobili z avtomatskimi menjalniki v vzponu, ni več nobenega dvoma. Tehnični razvoj je odpravil večino pomanjkljivosti avtomatskih menjalnikov, ki so varčni in zelo učinkoviti, v primerjavi z ročnimi menjalniki tudi avtomatski menjalniki nudijo športne užitke, namreč uveljavljajo se v superšportnih avtomobilih. Morda je edina pomanjkljivost višja cena, a če poskrbimo za redno servisiranje in vzdrževanje, nam lahko avtomatski menjalnik dela brezhibno. Napoved za prihodnost je torej avtomatska, Na trgu so namreč že avtomobili, pri katerih ročnega menjalnika ni moč dobiti – takšen je novi Mercedez razreda E.

Kateri menjalnik je pravi za vas?

Veliko voznikov se pred nakupom znajde v dilemi ali naj si izberejo rečni menjalnik ali avtomatski. Odgovora na to pravzaprav ni, saj je izbira osebnih preferenc oseba stvar. Vemo, da v Sloveniji ni veliko avtomobilov z avtomatskimi menjalniki, drugod po svetu pa so avtomatski menjalniki pogostejša izbira od *neavtomatiziranega bratca*.Vse je odvisno od vašega sloga vožnje in predvsem kje vozite. Če ste vsak dan ujeti v prometne konice, je avtomatika vsekakor najboljša izbira in več kot priporočljiva. ta vožnja je dosti bolj mirna in udobna, predvsem varnejša voznik pa ima manj zadolžitev in je tako bolj osredotočen na dogajanje v prometu. Vožnja z avtomatskim menjalnikom je tudi precej varčna. Vsekakor se priporočajo avtomatski menjalniki, četudi od nas zahtevajo večjo mero vzdrževanja.

Written by