dizelski motor

Dizelski motor kralj avtomobilske preteklosti in prihodnosti 

Dandanes si marsikdo ne predstavlja življenja brez avtomobila. Kolebanje med tem, kakšen avtomobil je najbolj primeren za vaše potrebe, zagotovo ni lahko. Prav zato smo vam pripravili nekaj zelo zanimivih in poučnih informacij o dizelskih motorjih, njihovi nekoliko zanimivi zgodovini in delovanju ter njihovih glavnih prednostih in slabostih. 

Zgodovina razvoja dizelskega motorja 

Ste vedeli, da sej je zgodovina dizelskega motorja začela z zaroto? Prvi izumitelj, ki je patentiral dizelski motor, na žalost ni dočakal tako veselega konca, kot njegova res inovativna iznajdba. A najprej nekaj o samem procesu nastanka prvega primerka dizelskega motorja na svetu. Prvi prototipi dizelskega motorja so se začeli pojavljati ob koncu devetnajstega stoletja, ker se je vedno bolj kazala potreba po prehodu s parnega stroja na motor z notranjim izgorevanjem. Rudolf Dizel, po katerem je še danes poimenovan dizelski motor, si je kot še zelo mlad inženir zamislil princip delovanja, pri katerem se zrak znotraj motorja tako močno segreje in zgosti, da se pri vbrizganju goriva v valje le-to posledično vžge. V nasprotju z bencinskim motorjem dizelski motor za samo delovanje ni potreboval posebne vžigalne svečke. Skozi leta je Dizel svojo inovacijo razvijal in jo s papirja tudi prenesel v realnost. 

Prvi dizelski motor se je razvil pri znani znamki v Ausburgu, še danes dobro poznani firmi MAN. V letu 1897 je bil tako dokončno proizveden prvi končni produkt dizelskega motorja, ki se je v primerjavi z bencinsko različico lahko pohvalil z veliko boljšim izkoristkom goriva. Verjetno se sedaj sprašujete, kje na poti iznajdbe naj bi se pojavila teorija zarote? Izumitelj Rudolf Dizel po iznajdbi dizelskega motorja na žalost ni imel velike sreče v osebnem življenju. V nekaj letih od izuma se je znašel v veliki finančni stiski. Sledilo je veliko osebnih težav s psihičnim zdravjem. Seveda pa to ni glavni razlog za njegovo pogubo. Leta 1913 se je na potovanju v Anglijo na krovu ladje za njim izgubila vsaka sled. Nekateri so domnevali, da je bila smrt posledica nič hudega slutečega padca v morje in utopitve. Seveda pa so se tudi pri tej nesreči takoj pojavile teorije zarote, po katerih naj bi za smrt Dizla bili krivi agenti nemške obveščevalne službe. Ti naj bi se ga želeli znebiti zaradi cesarjeve nenaklonjenosti prihodu dizelskega motorja na svetovno tržišče. Na žalost pa še do danes ne vemo, kaj se je v resnici zgodilo. 

dizelski motor

Delovanje dizelskega motorja 

Za to, da se boste pri nakupu svojega novega dizelskega jeklenega konjička veliko bolj suvereni je dobro vedeti, kako sploh deluje ta še danes zelo popularna iznajdba Rudolfa Dizla. Kot smo že omenili, dizelski motor ne uporablja vžigalnih svečk, kot gorivo pa porablja plinsko olje. Vžig dizelskega motorja deluje po naslednjem principu. Visoka temperatura v motorju povzroči samovžig, zaradi katere se posledično ogreje zrak, ki je v valju. Za to je potrebna posebna žarilna svečka, saj se s pomočjo nje pri prvem vžigu ogreje zrak. Sledi prihod plinskega olja, ki pa je predhodno ločen od samega zraka in v valj priteče s pomočjo posebne šobe. Ob prisotnosti vročega zraka in plinskega olja se zgodi vžig. Pomembno je vedeti, da vsaka šoba nadzira količino goriva, ki se vbrizga s pomočjo pritiska voznika za padalo na plin. 

Kaj je boljše bencinski ali dizelski motor? 

Strokovnjaki še danes težko trdijo in s prstom pokažejo na to kateri motor je bolj zanesljiv in obstojen. Vsak od njiju ima določene komponente, ki se zaradi razlik v delovanju hitreje kvarijo. Pri dizelskih motorjih se boste hitreje morali poslužiti nakupa nove turbine. Ob primernem ravnanju z motorjem bosta tako dizelski motor kot bencinski delovala brezhibno. Večinoma pa velja, da se za krajše relacije kupci bolj odločajo za bencinske motorje. Po drugi strani pa ima za določen tip voznika tudi dizelski motor svoje prednosti: 

  • Premorejo večji navor kot bencinski motorji, kar je posledica njihove tehnične zasnove.
  • Prihranili boste pri gorivu, saj je to po večini bencinskih črpalk cenejše od dizelskega motorja.
  • Velika prednost v primeru prodaje je ta, da dizelski motorji  veliko bolje držijo  svojo ceno, ker bo odločilo pri prodaji. 
  • Zgotovljen je tudi za 25 do 30% boljši izkoristek v primerjavi z enako velikim  bencinskim motorjem. 
  • Proizvajalci zagotavljajo, da dizelski motorji zaradi večje učinkovitosti in energijsko zgoščenega goriva omogočajo veliko bolj ekonomično vožnjo kot avtomobili z bencinskimi motorji. 

Želimo, da bi pri izberi svojega »jeklenega konjička« res premišljeno izbrali, zato vam v nadaljevanju naštevamo še nekaj negativni aspektov dizelskega motorja. 

  • Povečana teža samega vozila in prav tako nekoliko dražja izdelava. 
  • Slabše pospeševanje. 
  • Bolj glasen tek avtomobila še posebej v praznem teku ali takoj po zagonu. 
  • Povečane emisije trših delcev v okolje. 

Pri nakupovanju avtomobila je dobro poznati njegove prednosti in slabosti, saj na žalost prav noben še tako dober izum ne premore le superlativov. Upamo, da ste po branju tega članka korak bližje k odločitvi o tem, ali so lastnosti dizelskega motorja primerne prav za vas. 

Avtor prispevka: