Popravila prask na avtomobilu se lahko loti vsaka ženska

Vsakemu se je že zgodilo, da je po nesreči malo opraskal avto. Bodisi ker smo zapeljali preblizu ovire ali pa na parkirišču. Popravilo prask na avtomobilu je mogoče tudi v domači garaži, vendar le, če praske niso pregloboke.

 

Zakaj pride do prask na avtu?

 

Se je tudi vam že zgodilo, da ste kar naenkrat zagledali manjšo prasko na svojem avtomobilu, pa se nikakor ne spomnite, od kje je nastala?

To je verjetno zato, ker nismo vedno šoferji krivi za poškodbe na avtu. Praske lahko nastanejo tudi zaradi mehanskega delovanja prahu, zaradi drevesnih vej, ki so preblizu parkiranega avta, ali pa celo zaradi kamenčkov, ki med vožnjo priletijo v avto.

»Naravno« nastale praske so po navadi manjše in jih lahko saniramo sami. Medtem ko tiste, ki nastanejo zaradi nepravilnega parkiranja ali pa celo, če butnemo v količek, drog ali kaj drugega, so lahko bolj globoke. V takih primerih je priporočljivo, da popravilo prask na avtomobilu prepustimo mojstru.

 

Kdaj popravilo prask na avtomobilu zaupati avtoličarju?

 

Včasih se nam zdi, da je poškodba majhna in je zato sploh ni treba sanirati. Kar pa ni v redu, saj ne samo, da videz ne bo lep, ampak se bo tudi začela pojavljati rja.

S procesom korozije si lahko nakopljemo še večje stroške, hkrati pa avto ne bo lep, dokler ne saniramo rje.

Praske lahko poškodujejo avto na različne načine:

  • Odstrani se samo lak
  • Odstrani se lak in se odkruši barva
  • Odkruši se sloj vseh barv
  • Globoka praska, ki seže do pločevine

Preden se odločite, ali boste za popravilo prask na avtomobilu poskrbeli sami, ali pa ga boste zaupali avtoličarju, lahko enostavno preverite, kako globoka je praska.

Preglejte cel avto in ne samo tisti del, kjer ste praske že opazili. Če boste zagledali še kakšno prasko in boste ugotovili, da se je nabralo več prask, se vam mogoče bolj splača, da poškodbo sanira avtoličar.

Če je praska na manjši površini in je videti, kot da je samo malo lak okrušen, se lahko saniranja lotite sami.

V primeru, da je praska bolj globoka, pa je boljše, da popravilo prask na avtomobilu zaupate mojstru.

Kako globoka je praska, lahko enostavno preverite tudi tako, da »podrgnete« z nohtom in če se je noht zataknil za barvo, je praska pregloboka.

Na kakšen način lahko popravimo praske sami?

 

Kot smo že rekli, če gre za manjše praske, ki niso globoke, lahko popravilo prask na avtomobilu izvedete sami.

To lahko storite na več načinov. Najpogostejši in najcenejši način je, da na mestu, kjer je praska, s flomastrom oziroma barvnim svinčnikom pobarvate poškodovani del.

Če boste pazili, da bo barvni odtenek vsaj približno enak, kot je barva vašega avta, potem lahko manjšo prasko tako uspešno sanirate. Oziroma je ne sanirate, ampak samo prekrijete.

Na enak način lahko manjšo prasko popravite s posebnimi svinčniki, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini z avtodeli.

Plus te metode je, da je zelo hitra, enostavna in poceni. Minus pa je ta, da se praska samo zakrije in ne sanira. Kar pomeni, da praska sicer ne bo več vidna, se bo pa spodaj še vedno pojavila rja.

Popravilo prask na avtomobilu s svinčnikom

 

Prednost tega načina je v tem, da je poceni, hkrati pa je zelo enostaven za uporabo.

Ker pero kemika ne vsebuje barve, ga lahko nanesemo na katerokoli barvo avtomobila. Z natančno konico pa poskrbi, da lahko nanesemo točno določen del čistilnega premaza.

Ker ne vsebuje toksičnih delov in je brez vonja, ni škodljiv za zdravje. Hkrati pa se pri nanašanju tudi ne bomo umazali, saj ga uporabljamo na enak način kot navaden flomaster.

Svinčnik pred uporabo pretresete in primete tako, da je konica obrnjena navzdol, z njo pa rahlo pritisnete na površino. Ostanke laka pobrišite s suho krpo, da se ne zasuši.

Priporoča se, da to delate pri temperaturi, ki je višja od 12 stopinj, sam nanos pa sušite na soncu.

Na tak način lahko popravite samo površinske praske, ki so majhne in niso poškodovale kovine.

Še boljša metoda, s katero lahko sanirate malo bolj globoke praske, pa je popravilo prask s polirno pasto.

Popravilo prask na avtomobilu s polirno pasto

Preden se lotite saniranja prask s polirno pasto, morate avto očistiti in temeljito posušiti.

Priporoča se, da to delate v senci, saj lahko sonce negativno vpliva na sušenje paste in pusti madeže.

Nekaj kapljic polirne paste nanesite na mehko krpo in s krožnimi gibi polirajte površino praske. To delajte nekaj časa v eno smer in nekaj časa v drugo smer.

Če se je nabrala odvečna pasta, jo odstranite s papirnato brisačo.

S polirno pasto lahko sanirate tudi bolj globoke praske tako, da postopek samo malo spremenite.

Namesto da pasto, ki ste jo izbrali za popravilo prask na avtomobilu, nanesete na krpo, jo nanesete direktno na prasko in jo zakrijete. Tako jo pustite 5 minut in šele nato začnite s poliranjem.

Polirate z mehko krpo najprej v eno smer, nato še v drugo. Če niste s poliranjem zadovoljni, lahko postopek ponovite.

Čeprav je ta način primeren tudi za popravilo prask na avtomobilu, ki so bolj globoke, pa vam svetujemo obisk avtoličarja, ki bo delo opravil profesionalno.

 

Avtor prispevka: