vinil

Vinil talne obloge za vsak dom

Razmišljate o talnih oblogah, ki bodo primerne tako za kuhinjo, kopalnico, spalnico, dnevno sobo, kot tudi za pisarno? Vinil – obloge za tla po vaši meri so primerne za vse naštete prostore, ki so zelo priljubljena izbira v večini modernih domov. Omenjene talne obloge so zelo odporne, nezahtevne za vzdrževanje in trpežne z dolgo življenjsko dobo. Vinil je v primerjavi s parketom ali laminatom bolj odporen na vlago in je hkrati vodotesen. Hoja po vinilnih oblogah je tiha in prijetna, življenjska doba talnih oblog je lahko tudi do 20 let, seveda, če boste zanj lepo in predvsem pravilno skrbeli.

Katere vinil talne obloge izbrati?
V pestri ponudbi na trgu lahko izbirate med različnimi vzorci in barvami lesa ter imitacijami kamna. Potem, ko izberete vzorec, se odločite še, na kakšen način boste polagali izbrani vinil. Lahko se odločite za vinil na klik ali klasični, ki se lepi na podlago tal. Talne obloge na klik je pametno izbrati, če so vaša tla neravna ali imate že obstoječo talno oblogo, saj so tanjše in nudijo mehkejšo hojo. Na drugi strani pa so vinil plošče, ki se lepijo, primernejše za prostore s talnim gretjem ali za prostore z več vlage, saj so debelejše in nekoliko trše za hojo. Glede na jedro same deske se ločijo na: LVT in SPC vinil. Poglejmo, kaj pomeni oznaka LVT – luxury vinyl tyles ali vinilne talne plošče. Posamezna deščica je sestavljena iz zgornjega zaščitnega PU sloja, dekorativne folije, ki določa vzorec, in nosilnega sloja iz mešanice cenejših materialov. Deščice za lepljenje so običajno debele 2-3 mm, za klik sistem pa debeline 4,5-5 mm. Med tem, ko posamezne deščice z oznako SPC (stone plastic composite), veljajo za najnovejšo tehnologijo, kjer apnenec predstavlja 60 % in vinil 40 % mešanice in so na trgu dostopne le za klik sistem.

vinil

Strokovnjaki na pomoč
Niste povsem prepričani, kater vzorec vinilnih talnih oblog bi izbrali, v podjetju Floor Experts, vam poleg strokovnega svetovanja ponujajo še dodatno pomoč, da se boste lažje odločili, kater vinil je za vaš prostor najbolj primeren. Enostavno vstopite v floor designer in naložite fotografijo vašega prostora in izberete vinil talne obloge, tako boste kaj hitro videli, katera talna obloga je najboljša izbira za vas. Lahko pa v designerju izberete prostor, na primer spalnico in vam predlaga, kateri vzorci in barve so primerni za spalnico. Izbira vinil talnih oblog bo na ta način precej lažja, vzela pa vam bo tudi manj časa.

Polaganje vinila na klik
Naj že tako povemo, da se lahko za polaganje vinil talnih oblog obrnete na strokovnjake, ki vam bodo storitev opravili profesionalno in v dogovorjenem času. V primeru, da se boste dela lotili sami, bodite pozorni na nekaj podrobnosti. Izbrane vinil talne obloge, ki jih boste polagali, pustite v prostoru vsaj 48 ur, da se aklimatizirajo pred samim polaganjem. V primeru, da imate na tleh še obstoječe talne obloge ali keramične ploščice, lahko čez obstoječo talno površino položite vinil na klik. Predhodno odstranite iz tal le odslužen vinil ali laminat. Tako boste hitro in enostavno spremenili obstoječi prostor, na primer kuhinjo ali spalnico. Preden boste začeli s polaganjem vinila na obstoječo talno oblogo, samo preverite, da na tleh ni izstopajočih žebljev ali kakšnih sledi vlage, saj bi se to lahko preneslo na novo talno oblogo, kar pa si zagotovo ne želite. V primeru, da polagate vinil na klik v novogradnji, pa naj bodo tla brez razpok, ravna, suha in čista. Zdaj pa na delo, v prvi vrsti ob steni, je treba odstraniti pero na daljši strani plošče, odrežite ga s pomočjo ravnila in noža. Polaganje začnite v levem kotu sobe, kjer s pomočjo distančnika zagotovite odmik 3-5 mm od stene. Posamezno ploščo vinila vgradite tako, da pod 25° kotom vložite pero v utor že položene deske. Deski se med seboj spojita zaradi klik sistema in nadaljujete tako naprej. Zadnjo ploščo v vrsti zavrtite za 180°, vzorec je na zgornji strani in postavite poleg že položene vrste, višek pa odrežete. Drugo vrsto začnete polagati tako, da ploščo vinila nagnete in potisnete stransko pero v stranski utor prve plošče pod kotom približno 25°. Med samim spuščanjem vinil plošče se ta namesti na mesto in nadaljujete vse do zadnje vrste, pri kateri ne pozabite ohraniti 3 do 5 mm razmika za zaključne deščice. V vsakem primeru si pustite nekaj rezervnih plošč za primer potrebe po zamenjavi. Zamenjava je preprosta, enostavno z ostrim nožem izrežete po dolžini poškodovano ploščo in jo vzamete ven. Potem vzamete novo ploščo in ji odrežete pero ter utor na daljši strani nove plošče. Pustite pa pero in utor na krajši strani vinil plošče in jo enostavno vstavite nazaj na mesto.

Vzdrževanje
Ko je vinil enkrat položen, ga morate redno suho in mokro čistiti. Priporočamo vam, da se večkrat odločite za suho čiščenje; predvsem sesanje z mehkejšim nastavkom sesalnika in pometanje prostora, v katerem je položen vinil. Redkeje se odločite za mokro čiščenje, predvsem za odstranjevanje trdovratnejše umazanije. Uporabljajte samo čistila, ki so priporočljiva za čiščenje vinilne talne obloge, le tako bodo ostale lepe in sijoče dolgo časa.

Avtor prispevka: