Zimske gume

Zimske gume: 5 najbolj pogostih napak kupcev

Pri kupovanju zimskih pnevmatik ima veliko kupcev, predvsem ob prvem nakupu zimske gume, nekaj začetniških težav. Seveda povsem razumemo, da se vsi pač ne moramo spoznati na vse. Vseeno pa bo vaše življenje veliko lažje, če boste o njih vedeli vsaj malo več kot nič. Prav zato vas vabimo, da si preberete nadaljevanje članka v katerem se boste srečali s petimi najbolj pogostimi napakami kupcev.

Napaka št. 1: Kupil bom najbolj poceni zimske gume, saj se bodo tako ali tako hitro obrabile

Varnost, nas in drugih udeležencev v prometu, je zagotovo najbolj pomemben aspekt transporta. Neglede na to ali nameravate kupovati rabljene ali pa nove zimske gume je njihova cena glavni pokazatelj njihove kakovosti. Še posebej v zahtevnih zimskih razmerah, kot so sneg, poledica, ipd., pa lahko kakovostne gume rešujejo življenja. Pri cenah gum je v veliki meri pomembno tudi to, kdaj jih kupujete. Njihova cena je različna glede na prodajalca, še posebej pa se poviša takrat, ko se sezona za menjavo začenja. Zaradi »last-minute« navala še posebej na zimske gume, pa vas spodbujamo, da se nakupa le-teh lotite že veliko prej. Tako boste prihranili v denarnem smislu in ne na kakovosti.

Napaka št. 2: Starost kupljene zimske gume ni pomembna

Kot smo že omenili, lahko starost pnevmatike izredno vpliva na to kako dobro se bo zimska guma obnesla v zahtevnih snežnih razmerah. Večina kupcev misli, da je lahko tudi stara nerabljena guma dobra, pa to ni res. Takšne vrste napak vas lahko včasih stanejo življenja, zato se z njimi zagotovo ni dobro igrati. Pogosto se pri nakupu zimskih gum zgodi, da preprosto pozabimo na preverjanje letnic izdelave pnevmatike. To lahko zlahka preverite kar na licu mesta, in sicer tako, da pogledate oznako DOT, ki je napisana na robu pnevmatike. Iz njih boste lahko razbrali teden in leto izdelave. V primeru, da je gume hranil registriran prodajalec je verjetnost velika, da so zaradi pravilnega skladiščenja še vseeno ustrezne. Več težav se pojavi takrat, ko zimske gume kupujete preko neregistriranih prodajalcev.

Napaka št. 3: Guma je guma, saj ni pomembno kako z njo vozim

Zimske gume je še posebej priporočljivo kupovati tudi glede na to kakšen stil vožnje  imate. Znamke proizvajalcev so zasnovale zimske pnevmatike tudi glede na to, kakšne potrebe imajo med vožnjo njihove stranke. Razlikujejo se glede na vrsto površine ceste s katero stopijo v stik, bolj športen ali nešporten način vožnje, itn. Predlagamo, da se vedno pred nakupom gum pozanimate ali so določeni modeli in znamke gum po parametrih primerni glede na specifike, ki so vam pomembne pri vsakodnevni vožnji.

 

Napaka št. 4: Ah, saj velikost ni pomembna

O, pa še kako to ni res. Zimske gume se morajo prav zaradi težavnosti terena popolnoma prilagajati vašemu vozilu. V praksi je nameščanje napačne velikosti gume skoraj nemogoče, saj vas bodo na to opozorili avtomehaniki. Se pa vseeno pred nakupom izplača pogledati in resnično dobro preveriti, ali ste naročili gume pravilne velikosti, saj se boste tako izognili neželenim vračilom, ipd.

Napaka št. 5: tehnične komponente gum niso pomembne

To seveda ni res. Prepričani smo, da vam nikakor ne bo všeč, če boste zaradi nepravilne izbire v tehnologiji gume porabljali več bencina in seveda posledično več denarja. Pri zimskih gumah je še toliko bolj pomembno, da se dobro prilagajajo mokrim razmeram. Razpon zanje se giblje v več tehničnih  razredih od A do F. Obstaja še veliko drugih tehničnih komponent, ki jih je pred nakupom zimskih gum dobro preveriti.

Menjava zimskih pnevmatik res da poteka samo enkrat letno, a gre na žalost tudi takrat lahko več stvari narobe. Prav zato vam toplo svetujemo, da si pred nakupom ali menjavo skrbno pregledate vse tehnične komponente ali pa se o tem posvetujete s svojim avtomehanikom. Verjamete, da se na varnosti nikoli ne izplača »šparati«. Pa srečno!

Avtor prispevka: