akumulator

Akumulator je nepogrešljiv sestavni del avtomobila

Vsak avtomobil ima nekaj sestavnih delov, ki so ključnega pomena, saj vozilo brez njih ne more delovati. Takšen del je akumulator, ki je mnogokrat pogovorno poimenovan tudi kot baterija. Osnovna funkcija akumulatorja je dovajanje električne energije vsem delom avtomobila, ki elektriko potrebujejo za delovanje. Prav tako pa so akumulatorji potrebni za vžig motorja, saj zagotovijo zadostno energijo, ki omogoči zagon avtomobila. Poleg omenjene, pa akumulatorji opravljajo še dosti drugih funkcij, zaradi česar so ključen sestani del avtomobila. Ker gre za tako pomemben del, pa je zagotovo najbolje, da je akumulator kar se da kakovosten, saj bo tako optimalno opravljal svojo funkcijo in bo imel daljšo življenjsko dobo.

Akumulator mora biti kakovosten

Za delovanje avtomobilov so torej ključni akumulatorji, ki omogočajo zagon motorjev in vrsto ostalih funkcij, brez katerih si ne predstavljamo vožnje. Ena izmed tovrstnih funkcij je tudi ta, da omogoča delovanje avtomobilskih luči, ki so obvezen del opreme vsakega vozila. Zaradi tako pomembne vloge, ki jo akumulator opravlja, je ključno, da je ta kakovosten. Samo kakovostni akumulatorji lahko namreč delo opravljajo optimalno in to počno dalj časa. V nasprotnem primeru, prinašajo veliko težav, ki negativno vplivajo na vožnjo, prav tako pa imajo nekakovostni akumulatorji krajšo življenjsko dobo. Slednje pomeni, da je potrebno večkrat kupovati in nameščati nove avtomobilske akumulatorje, kar je finančno in časovno naporno.

akumulator

Kakšna je pričakovana življenjska doba akumulatorja?

Na življenjsko dobo avtomobilskega akumulatorja vpliva več dejavnikov, v splošnem pa velja, da je potrebno akumulator zamenjati na vsakih pet let. Akumulatorji, ki so starejši in so že »iztrošeni«, namreč ne zagotavljajo optimalnega delovanja, kar se najbolje pozna pri nižjih temperaturah. Tovrstni akumulatorji se pozimi izpraznijo hitreje, kar lahko povzroči precejšnje težave. Življenjska doba akumulatorjev je sicer lahko precej dolga, vendar se učinkovitost z leti manjša. Tako je pri starejšem akumulatorju več možnosti, da se pozimi izprazni, kar pomeni, da se lahko zopet zažene le s pomočjo premostitvenih kablov. Za izognitev tovrstnim težavam in zagotavljanje optimalnega delovanja je torej priporočljivo, da se baterijo zamenja na vsakih pet let.

Zaradi česar se lahko akumulator izprazni?

Akumulatorji se lahko izpraznijo zaradi različnih razlogov. Na hitrejše praznjenje akumulatorja pa lahko vpliva tudi starost akumulatorja, kar je opazno predvsem v hladnejših zimskih mesecih. Najpogostejši razlog za izpraznitev akumulatorja je ta, da ostanejo električni porabniki (npr. luči ali avto radio) vključeni po ugasnitvi motorja. Tovrsten dogodek je pogostejši pri starejših avtomobilih, saj imajo sodobni avti alarmne sisteme, ki uporabnike pravočasno izklopijo, še preden pride do izpraznitve akumulatorja. Pogosto pa pride do izpraznitve akumulatorja takrat, ko vozilo dalj časa miruje. Zaradi tega je dobro, da se motor avtomobila vsake toliko časa prižge, ali pa se akumulator med mirovanjem priklopi na ustrezen polnilec.

akumulator

Pomembno je izbrati pravi akumulator za vozilo

Ob nakupu novega akumulatorja je izjemno pomembno, da se kupi ustrezno baterijo. V nasprotnem primeru lahko namreč pride do preobremenitve akumulatorja, kar vodi v okvaro in potrebo po ponovnem nakupu. Najpomembneje je, da nova baterija ustreza vozilu po dimenzijah in specifičnih lastnostih. Vsako vozilo ima priložena navodila za uporabo, kjer je navedeno, kakšni akumulatorji so primerni za dotičen avto. Ob nakupu novega akumulatorja je torej ključno, da se preveri, katerih dimenzij in lastnostni mora biti baterija, da ustreza vozilu.

Na kaj morate biti pozorni ob nakupu akumulatorja?

Ob nakupu nove baterije morate biti pozorni na ustrezno zagonsko moč, ki je merjena v CA (cranking amps), navedena pa je v navodilih za uporabo vozila. Prav tako morate preveriti zagonsko moč akumulatorja pri nizkih temperaturah, ta je poimenovana s CCA in označuje zagonsko moč pri 0°C. Ta podatke je pomemben predvsem, če živite na območju, kjer temperature padejo pod ničlo. Pred nakupom pa se odločite tudi, ali želite akumulator z ali brez vzdrževanja. Z vzdrževanjem pomeni, da je potrebno večkrat preveriti nivo elektrolita in ga dopolniti, zaradi česar so tovrstni akumulatorji nekoliko cenejši, saj akumulatorji brez vzdrževanja tega ne potrebujejo.

Avtor prispevka: