menjava gum cena

Menjava gum cena je pogosta skrb ob koncu sezone

Tako kot ob menjavi sezone zamenjamo oblačila v omari in čevlje pri vhodu, je prav, da posrbimo tudi za varnost našega avtomobila in mu priskrbimo ustrezne gume glede na letni čas. Ker veliko ljudi samih od sebe ne bi pomislilo na menjavo gum avtomobila ob začetku nove sezone, to ureja tudi zakon. Vsako leto aprila in novembra tako lastniki jeklenih konjičkov v spletni iskalnik vtipkajo menjava gum cena in oprezajo za najugodnejšo rešitvijo. Zato vam ponujamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo naslednja menjava gum prijetnejša in manj stresna.

Zakaj je sploh potrebna menjava gum?

menjava gum cena

Zaradi boljše varnosti na cestah, zakon določa, da je vsako leto aprila in novembra obvezna menjava gum. Cena menjave sicer ni določena v zakonu, kot tudi ni točno zapisano, da morate gume na avtomobilu dvakrat letno zamenjati. Pomembno je le, da globina profila na vaših gumah ustreza zakonskim predpisom. Zakon namreč določa v obdobju od 15. novembra do 15. aprila obvezno zimsko opremo zaradi možnih zimskih razmer v tem času. Pod zimsko opremo spadajo zimske pnevmatike z globino profila vsaj 3 mm. Če pa v tem obdobju nimate pnevmatik z ustreznim profilom, pa morate imeti v avtomobilu komplet zimskih verig. Te morate namestiti na pnevmatiko s pogonskim kolesom v primeru zimskih razmer.

Kljub temu, da za uradne predpise zadošča komplet zimskih verig v avtomobilu, pa je vedno pametnejša izbira menjava gum. Cena menjave gum je v primerjavi s škodo, ki jo lahko naredite sebi ali avtomobilu z vožnjo z neprimernimi pnevmatikami v zimskih razmerah, zelo nizka.

Redna menjava gum pa zahteva tudi dva kompleta pnevmatik, zimske in letne pnevmatike. Na račun prihranka se marsikdo odloči, da zanj ne pride v poštev dvakratna letna menjava gum. Cena novih pnevmatik namreč ni nezanemarljiva. Zato se nekateri vse leto, oziroma več let neprestano vozijo z zimskimi gumami. Uradni predpisi namreč določajo le minimalni profil za zimske pnevmatike, ne pa tudi za letne. Vendar tudi to ni najboljša odločitev. Zimske in letne gume se namreč med seboj ne razlikujejo le po globini profila ampak tudi po sestavi. Zato boste z vožnjo z zimskimi pnevmatikami poleti zmanjšali oprijem gum na cesti. Zimske gume namreč niso prilagojene na poletne temperature cest in vozišč. Zaradi tega se običajno pri vožnji z zimskimi gumami poleti poveča tudi poraba goriva pri avtomobilu. Tako zopet nič ne prihranite. Zato je boljše, če za svojega jeklenega konjička in lastno varnost vzorno skrbite in poskrbite, da bo ob pravem času na sporedu menjava gum. Cena menjave je ob tehtnem premisleku lahko tudi veliko ugodnejša, kot bi si mislili.

Obstaja tudi možnost kombiniranih zimsko-letnih pnevmatik. Poznavalci svetujejo to vrsto pnevmatik zlasti tistim voznikom, ki niso veliko v avtomobilu in na letni ravni ne naredijo veliko kilometrov. Vsem ostalim pa bolj priporočajo redno menjavo pnevmatik.

Kdaj je potrebno začeti misliti na menjavo gum?

Torej, do zdaj smo že ugotovili, da redna menjava gum ni dobra le za našo varnost, ampak z njo lahko tudi prihranimo. Za daljšo življenjsko dobo gum in nižjo porabo avtomobila je namreč zaslužna prav redna menjava gum. Cena menjave je seveda odvisna od ponudnika in vrste gum. Nekoliko pa vpliva tudi sezona, oziroma čas, kdaj se odločite, da v vaših financah na vrsto pride menjava gum. Cena običajne menjave se po navadi vrti od 30 pa do 50 € za menjavo gum na enem avtomobilu. Če pa boste ob menjavi kupili tudi nove pnevmatike, pa bo skupen znesek nekoliko višji. Odvisno od vrste novih pnevmatik, za katere ste se odločili.

Ko načrtujete menjavo gum se morate zavedati, da v istem obdobju niste edini, ki se sooča s tem problemom. Vsako leto se namreč zgodi, da se okoli 15. aprila in novembra pri vulkanizerjih nepopisna gneča. Zato vam svetujemo, da se že nekoliko prej odločite, da je na vrsti menjava gum. Cena menjave pnevmatik je v času nekoliko izven najbolj zasedenih terminov po navadi ugodnejša ali pa vsaj konkurenčna. Zavedati se namreč morate, da če pridete do svojega vulkanizerja v zadnjem trenutku pred zakonskim rokom, lahko plačate več. Namreč če pridete v času, ko imajo vsi vulkanizerji polne roke dela, vam lahko vaš vulkanizer zaračuna višjo ceno dela, saj se ve, da drugam ne boste šli, ker imajo vsi polne roke dela. Če pa pridete nekaj tednov pred glavno sezono menjave gum, pa imate dovolj časa, da v miru izberete ugodnega vulkanizerja, ki bo kvalitetno opravil svoje delo.

Ali je gume mogoče zamenjati tudi doma?

Če želimo poskrbeti za lastno varnost, je vsakoletni neizogiben proces menjava gum. Cena menjave v nekaj letih lahko predstavlja ne ravno nezanemarljiv strošek. Zato marsikdo razmišlja o možnih alternativah. Ena možnost je, da v spletni iskalnik vpišete menjava gum cena in najdete najugodnejšo možnost. Druga možnost pa je, da se menjave pnevmatik lotite kar sami. S tem prihranite, pa še ponosni ste lahko na lasten trud. Je pa res, da če imate na pnevmatikah lite feltne, boste morali to opravilo zaupati vulkanizerju, saj sami nimate ustrezne opreme.

Avtor prispevka: