pnevmatike za motor

Kako izbrati najprimernejše pnevmatike za motor?

Kako izbrati najprimernejše pnevmatike za motor je skrb vsakega pravega motorista. Tako kot kupujemo obutev za osebno rabo, moramo kupovati tudi pnevmatike. Tudi pri osebnem vozilu veljajo enaka pravila. Za varno vožnjo potrebujemo odlične pnevmatike in zanesljiv zavorni sistem. Brezhibno delovanje zavornega sistema moramo prepustiti ustreznemu strokovnjaku. Pri izbiri pnevmatik pa smo bolj ali manj prepuščeni sami sebi. Preden se odpravimo po nakupih, moramo vedeti dimenzije pnevmatike. Te so zapisane v tehnični dokumentaciji motorja. In pa za kakšno vožnjo bomo te pnevmatike uporabljali. Izbira dimenzij pnevmatik je na trgu ogromna. Prav tako število proizvajalcev.

Pri nakupu pnevmatik moramo biti pozorni tudi na datum izdelave. Tega nam razkrije štirimestna številka na zunanji strani pnevmatike. Če je ta številka, za primer, 0618. To pomeni, da je bila pnevmatika izdelana šesti teden v letu 2018. Pnevmatike za motor imajo tudi širok cenovni razpon. Ni pa nujno, da je najdražja pnevmatika tudi najboljša pnevmatika. Tu je potrebno upoštevati še kriterij, za kakšno vožnjo bomo imeli motor. Ni vseeno ali bomo z njim tekmovali, se vozili po cesti, šli na daljše potovanje po urejenih cestah, se z njim vozili po naravi, ga uporabljali za vsakdanje prevoze, se z njim vozili po divjih stezah ali motokros progi, ali pa preprosto imeli nekaj enostavnega za hitrejše premagovanje krajših razdalj ob lepem vremenu. Pnevmatike se različno sprijemajo s podlago. Drugačen je oprijem pnevmatik, če je podlaga razbeljena od sonca ali razmočena od dežja.

Ali je ravna tlakovana ali pa je čista divjina. Pnevmatike morajo neravnine blažiti. Poleg dobrega oprijema na cesti, je naloga pnevmatik tudi prenos bočnih sil na zavoju. Pnevmatike za motor skrbijo tudi za prenos bremena in moči pri zaviranju in pospeševanju. Zato nikakor ne smemo varčevati pri nakupu pravih pnevmatik. Včasih je dobro tudi povprašati za nasvet ljudi, ki se na to dobro spoznajo. Na spletu je ogromno informacij. Ni pa slabo še koga osebno vprašati. Za pnevmatike pa moramo tudi ustrezno skrbeti. Nikakor ne smejo biti podvržene posebnim vremenskim vplivom. Vročina, mraz in veliko vlage sigurno ne bodo pripomogli k dobrim  voznim lastnostim pnevmatik. Ob izbiri dobrih pnevmatik bomo imeli manjšo porabo goriva, tih in miren tek in pa seveda manjšo obrabo samih pnevmatik. Istočasno pa bomo prihranili še nekaj dodatnih izdatkov, ki bi lahko nastali zaradi slabih pnevmatik. Prav tako pa bodo dobre pnevmatike za motor skrbele za našo varnost na poti. Vsekakor pa moramo tudi sami pametno voziti.

Written by