dizelski motor

Najboljši mali avto za mestno vožnjo

Najboljši mali avto za vožnjo po mestu je takšen, ki ustreza vašim potrebam in željam. Na trgu je okoli 15 modelov majhnih avtov in med njimi so podobnosti ter krati velike razlike. Pomagamo vam izbrati najboljši mali avto za vas, zato smo predstavili 5 najboljših po kriterijih, ki so varnost, zanesljivost, uporabnost, cena nakupa, zavarovanja, vzdrževanja in servisa, ki so najpomembnejši faktorji za nakup lastnega avtomobila. Če pa ga potrebujete le enkrat mesečno, potem ga raje najemite in če živite v mestu, je to možno.

Kako izbrati najboljši mali avto za mesto ali podeželje?

Majhen avto je primeren za mesta in za vse, ki nimate velike družine. Njegova prednost je ta, da ga lahko parkirate skoraj povsod in da se veliko lažje gibljete po ulicah, kot z večjim avtom. Pogosto ima šibkejši motor, zato sta tudi registracija in zavarovanje bistveno cenejša. Ker je lahek, je poraba goriva manjša. V garaži pa boste imeli tudi več prostora.

Če boste sami izbirali avtomobil za urbano naselje, priporočamo, da izbirate glede na sledeče kriterije:

 • Koliko ljudi bo uporabljalo avtomobil;
 • Kako prostoren je v notranjosti;
 • Kako velik ima prtljažnik;
 • Ali boste z njim prevažali živali ali otroke;
 • Kako udobni so sedeži;
 • Kako varen je;
 • Ali lahko z njim dobro upravljate na primer menjate pasove;
 • Koliko goriva porabi za mestno vožnjo;
 • Katero vrsto goriva uporablja;
 • Kako dragi so rezervni deli in servis;
 • Kakšna je cena novega ali rabljenega avtomobila;
 • Kakšno dodatno opremo potrebujete: senzor za parkiranje, elektronika, navigacija;
 • Ali je za vas pomemben izgled avtomobila.

Najboljši mali avto naj bi izpolnjeval večino zgornjih kriterijev. Bodite pa pozorni na to, da raje izberite za mestno vožnjo bencinski ali hibridni motor, lahko tudi električnega, so pa cene električnih avtomobilov še vedno zelo visoke, kljub subvencijam. Dizelski motorji za kratke razdalje niso primerni, preveč hitro se kvarijo, pozimi lahko zamrzne gorivo, če so nizke temperature in še rezervni deli so precej dražji.

5 majhnih avtov, ki zaslužijo naziv najboljši mali avto

Najboljši mali avto lahko izberete sami po lastnih kriterijih in jih vse tudi preizkusite. Če pa za to nimate živcev, časa ali volje, potem se ozrite po uradnih testih avtomobilov, ki so zelo natančni in korektni. Preizkušena metoda preverjanja je tudi ta, da greste na servis določene znamke avtomobila, vprašate serviserje in pa naključne voznike izbranih avtov, kako so z njimi zadovoljni. Odgovori vas lahko presenetijo.

Eden od zanimivih kriterijev je tudi, da pogledate oglasnike in ugotovite, kateri avtomobili se ne prodajajo, čeprav je ta znamka že starejša, to lahko namreč pomeni, da so lastniki z njimi zelo zadovoljni, saj jih na primer na cesti vidite veliko. Če se le da, ne kupujte avta s čustvi.

Volkswagen Polo

Kot najboljši mali avto bi lahko imenovali priznano blagovno znamko Volkswagen in njen mali proizvod avto Polo. Ta znamka je v Sloveniji še vedno precej priljubljena in to z razlogom. Polo blesti zaradi svoje varnosti, kar je eden najpomembnejših kriterijev. Če pogledamo teste ugotovimo, da je pohvaljen glede dinamike vožnje. Serijsko ima vgrajen zaviralni sistem v sili. Ima tudi zelo dobre asistenčne sisteme, v tem prekaša druge majhne avtomobile.

Potniška kabina je oblikovana precej uporabno. Zadnji sedeži so zelo udobni, kar je dobrodošlo, če še koga vozite s seboj. Ima super prtljažni prostor, nalašč za nakupovanja.

Kar se tiče porabe goriva spada med srednje porabnike. Enako velja za ceno servisnih delov ter servisa, spada nekje v sredino med vsemi pregledanimi avtomobili. Njegova cena proti ostalim avtom je zelo konkurenčna.

Suzuki Swift

Najboljši mali avto je lahko tudi japonski Suzuki Swift, ki je pogosta izbira pri nas. Japonski avti so cenjeni, ker so kakovostno izdelani glede na  ceno avta, rezervnih delov in servisa.

Swift je v svoji notranjosti zelo udoben mali avto. Njegovi sedeži so vsi oblikovani anatomsko in primerni tudi za dolge vožnje ali poležavanja na njih. Ta avto je oblikovan malo drugače, ni klasičen evropski avto in zna biti zelo zanimiv znotraj ter zunaj.

Kot večina japonskih avtov je zelo varčen glede porabe goriva ter ima tih motor. Glede servisa spada me najcenejše avtomobile, pa tudi za zavarovanje lahko enako trdimo.

Ford Fiesta

Najboljši mali avto je tudi Ford Fiesta, ki ima izjemne vozne lastnosti. Oblikovana je prav fantastično, vozna kabina je prostorna, sedeži so udobni ter ergonomski. Ima tudi veliko odlagalnih površin.

Opremljena je z zelo dobrim varnostno asistenčnim sistemom, ki ima tudi precej pomagal pri vožnji. Serijsko je vgrajen sistem za samodejno zaviranje v mestu. Je tudi lepa na pogled.

Gre pa za najdražji avto med malimi avti in je to morebiti lahko ovira za nakup, kot tudi dražji servis in rezervni deli, razen, če vas to ne moti.

Mazda 2

Tudi Mazda 2 je lahko najboljši mali avto, saj je dovolj varen avto, lepo oblikovan, notranjost je prostorna in sedeži so zelo udobni, poudariti je treba res odlično ergonomijo za tiste, ki potrebujete udobno sedenje na primer zaradi hrbtenice.

Njene vozne lastnosti so precej dobre in spada med najbolj varčne avtomobila, kar ji daje velik plus. Oblikovana je neobičajno in všečno, tako da zadovolji marsikateri izbran okus. Tudi cena, rezervni deli in servis so dokaj ugodni.

Peugeot 208

Stari francoski znanec, ki je že dolgo časa na naših cestah, je mali Peugeot 208. Med najboljši mali avto spada, ker je za evropski okus res lep in je tudi notranjost dobro oblikovana kot i-cockpit. Prtljažnik ima nizek nakladalni rob in je zelo prostoren.

Ima majhen volanski obroč, ki je zelo odziven in nudi dobro okretnost pri vožnji. Tudi ta avto ima dobro razmerje med ceno avta, vzdrževanjem in zavarovanjem in ga mirne diše izberete kot najboljši mali avto za sebe.

Written by