prosta delovna mesta

Kako najti prosta delovna mesta in se na njih prijaviti

Prosta delovna mesta so vedno na razpolago, le najti jih je treba znati. Najboljša prosta delovna mesta so na portalu Deloglasnik, kjer izbirajo ugledna in zanesljiva podjetja, ki dobro ravnajo s svojimi zaposlenimi. Nekateri se prijavljajo na delovna mresta, ki so objavljena v oglasnikih, drugi pa iščejo delo na svojo roko. Predvsem dobri strokovnjaki, ki so vredni na trgu, si lahko privoščijo, da jih drugi iščejo ali da direktno podjetju ponudijo sebe za višjo plačo, kot na sedanjem delovnem mestu. Običajno gre za konkurenco. Paziti je treba le na konkurenčne klavzule, da če jo imate, da se zaščiti tako, da dobite odškodnino za tisti čas, ko velja.

prosta delovna mesta

Kako se prijaviti na prosta delovna mesta na portalu

Prosta delovna mesta na portalih so dejansko zadnje čase edina mesta na razpolago, saj gre vse preko portalov na digitalen način, tudi na državnem portalu, čeprav Zavod za zaposlovanje RS objavi oglase tudi v tiskani obliki in jih obesi zunaj prostorov na steno zavoda na oglasno desko, kjer lahko zaposlitev vidijo tisti, ki nimajo računalnikov. Vendar državni zavod omogoča državljanom, ki so brezposelni, brezplačno uporabo računalnikov, pošiljanje prošenj preko interneta, v njegovih prostorih.

Na prosta delovna mesta na portalih se prijavite z obrazcem, ki ga najdete na portalu za zaposlitve. Nekateri delodajalci pa imajo na svojih spletnih straneh posebne vprašalnike in obrazce za prijavo, kar objavijo in vas preusmerijo tja. Spet tretji hočejo, da jim preko elektronske pošte pošljete na določen naslov vlogo in dokazila s spremnim pismom. Skratka treba je natančno slediti navodilom delodajalca, ker drugače vaše vloge ne bo obravnaval, saj se na eno delovno mesto prijavi res dosti ljudi.

Kaj je pomembno pri vlogi za zaposlitev

Ko se prijavljate na določena prosta delovna mesta, preberite kaj točno zahtevajo od vas in pričakujejo, da jim pošljete. Življenjepis naj ob kratek, jasen, jedrnat. Vanj vključite samo tista dela in zaposlitve, ki so povezana z razpisom, če imate izkušnje. Če jih nimate, pa opišite na kratko katere izkušnje imate in poudarite svoje lastnosti ter zakaj si to delovno mesto želite.

Ko se prijavite na prosta delovna mesta iz razpisa, vedno priložite dokazila, ki jih zahteva razpis in pa spremno pismo, ki je lahko daljše. Če boste namreč zbudili kadrovnikovo pozornost, bo šel prebrat tudi dolgo spremno pismo, kaj boste dobrega podjetju prinesli in kaj ponujate v zameno za to dobro delovno mesto.

Dobra prosta delovna mesta vedno objavijo zelo natančno, kaj hočejo in kaj pričakujejo ter tudi, kaj ponujajo. Če zasledite objavo, ki ni v redu, ki vas ne pritegne, zgleda varljivo ali kakor koli čudno, potem je vaša pravica ne odreagirati na to delovno mesto, saj vam notranja intuicija govori, da nekaj ni čisto v redu in ponavadi je res tako.

Kako se obnašati na razgovoru

Ko se prijavite na prosta delovna mesta in ste uspešni v prvem krogu, vas čaka razgovor preko medijev ali pa v živo, odvisno je od kulture podjetja in pričakovanj ter oddaljenosti tega delovnega mesta, ki je lahko tudi v drugi državi ali preko oceana. To seveda ni ovira za zaposlitev, saj smo vedno bolj vajeni digitaliziranih poti in dela od doma. Tako delo se je izkazalo za precej učinkovito.

Ko pridete do razgovora, bodite taki, kot ste v resnici, sproščeni in naravni, Ne bojte se, ali boste dobili to delo ali ne, tudi če ste v stiski, ker se strah čuti kot nekaj negativnega. Na razgovor pojdite tako, da sprejmete oba odgovora enakovredno, pa naj bo to da ali pa ne. Če boste iskreno pričakovali enakovredno oba odgovora, je zelo velika verjetnost, da boste sprejeti, ker vas bodo imeli za samozavestno in pravo osebo. Tisti, ki se najmanj živcirajo najbolje pridejo skozi in se jim enostavno vse kar samo do sebe zgodi, ker to dovolijo.

Avtor prispevka: