Sprememba barve vozila: kateri so koraki?

Sprememba barve vozila je zelo preprosta in ne zahteva nič posebnega, le vpis nove barve v prometno knjižico, ki jo seveda zmenjajo. Če boste premenili barvo avta do 40 %, pa te spremembe sploh ni treba vpisati. Sprememba barve vozila je možna na dva načina, prvi je s trajno spremembo barve, torej z barvanjem in lakiranjem in druga možnost je s polepitvijo s kvalitetno vinilno folijo. Poglejmo si, kaj se splača in kaj to za avto pomeni.

Kdaj je potrebna sprememba barve vozila?

Lastniki vozil se za spremembo barve vozil odločajo iz dveh razlogov. Prvi je, da je morda vozilo že starejši in se pozna na barvi, lak obledi ali so se pojavile rjave pike. Drug razlog pa je lahko, da bi lastnik rad imel več barv na avtu, ga polepšal, naredil posebnega ali pa iz poslovnega razloga, da bi avto postal premični oglaševalski medij.

Kaj pa se bolj splača, sprememba barve vozila ali polepitev avta z vinilom? Največkrat se lastniki za barvanje celotnega avta ne odločajo, ampak samo za dele, ki so prizadeti. Za barvanje celotnega avta se največkrat odločajo zgolj tisti, ki avto hranijo kot starodobnika.

Cena barvanja celotnega avtomobila stane od 1000 Eur naprej. Odvisno je tudi, koliko je sama pločevina načeta in poškodovana, koliko je potrebno dodatno še popraviti samo pločevino. Barvanje je trajno in ga ne morete večkrat spremeniti, vsaj smiselno ni.

Za polepitev avta z vinilom boste odšteli od 500 Eur naprej. Nekateri se odločijo tudi za polepitev s prozornim vinilom, da bi zaščitili barvo in lak. Je pa odvisno od tega, koliko je lak že poškodovan in kaj vse je treba prej še popraviti, da bo folija res dobro držala.

Folijo lahko menjate večkrat in tako spreminjate izgled avta. Trajanje folije je nekje med 5 do 10 let, torej nekoliko manj, kot barvanje. Če barvanje avta presega ceno avta na trgu, se ne splača in se priporoča polepitev z vinilom.

Kako poteka sprememba barve vozila

Sprememba barve vozila se začne z barvanjem avta ali s polepitvijo z vinilom. Če je avto prebarvan z drugo barvo ali polepljen več kot 40 %, je potrebno spremembo barve prijaviti pri tehničnem pregledu.

Na tehničnem pregledu bodo preverili barvo in jo primerjali z lestvico, ki jo imajo uradno zabeleženo. Vsaka barva ima svojo kodo. Novo kodo barve bodo zapisali v novo prometno izkaznico, ki jo je seveda treba plačati, ni pa to velik strošek.

Enako velja za polepitev s folijo. Sprememba barve vozila bo zabeležena v prometni izkaznici in sicer bodo zabeležili tako barvo, kot bodo ocenili, da jo je na avtu največ. Nekateri namreč pobarvajo ali polepijo avto tako, da je precej pisan in je na njem več barv ali fotografija in grafika.

Sprememba barve vozila bo tako opravljena za toliko časa, dokler se ne naredi druga sprememba. Če pa bi radi, da vam ličar avto prebarva tako, kot je sedaj, brez spremembe, ali prelepi s folijo, potem bo iz prometne izkaznice razbral barvo kode in kupil tako barvo. Nekateri jo tudi namešajo sami, saj sčasoma barva obledi in se spremeni, potem je treba ujeti točno tak odtenek.

Written by