Uvoz rabljenih vozil

Uvoz rabljenih vozil je vedno bolj priljubljen

Če se zanimate za uvoz rabljenih vozil, lahko izbirate med številnimi možnostmi. Na voljo so vse vrste znamk in modelov, pri čemer lahko najdete dobre ponudbe, če veste, kje iskati. Ena od možnosti je, da se odločite za podjetja, katerih glavna dejavnost je uvoz rabljenih vozil. Številni trgovci ponujajo certificirane avtomobile, kar pomeni, da jih je trgovec pred prodajo pregledal. Če vam ni prijetno kupiti starega avtomobila, ne da bi poznali njegovo zgodovino, je certificiran star avtomobil morda dobra izbira za vas. Druga možnost je nakup avtomobila od posameznika. To je lahko odličen način za sklenitev ugodne pogodbe za avtomobil, vendar je pomembno, da najprej sami opravite pregled avtomobila. Pri nakupu avtomobila pri posamezniku poskrbite, da bo avtomobil pregledal mehanik in se prepričal, da z njim ni večjih težav. Poglejmo si še primer, kako se obračuna DDV na rabljena motorna vozila v primeru prodaje tovornjaka, pri katerem je bil davek ob nabavi odbit. V tem primeru se DDV na rabljena motorna vozila ne glede na to, ali ga potem proda sam ali preko preprodajalca, obračuna od prodajne vrednosti. Več si lahko preberete na naslovu: https://narociavto.si/izracun-dmv/.

Nasveti pred nakupom

Ne glede na to, kje kupujete star avtomobil, ga odpeljite na testno vožnjo. Tako boste vedeli, kako se avtomobil obnese in kako udobno se boste počutili med vožnjo. Z malo raziskovanja lahko najdete ugodno ponudbo za star avtomobil. Ko iščete avtomobil, morate upoštevati veliko dejavnikov. Eden najpomembnejših je amortizacija – koliko bo avtomobil izgubil na vrednosti, takoj ko ga boste odpeljali s parkirišča. To je še posebej pomembno pri starih avtomobilih. Nov avtomobil bo v prvih nekaj letih izgubil veliko vrednosti, star avtomobil pa le del te vrednosti. Pravzaprav se lahko vrednost starega avtomobila s staranjem celo poveča! Uvoz rabljenih vozil lahko prispeva k ustvarjanju delovnih mest v državah, iz katerih prihajajo. Poglejmo si še primer, kako se obračuna DDV na rabljena motorna vozila v primeru prodaje avtomobila, pri katerem pa je bil davek ob nabavi odbit zaradi 66. člena ZDDV-1. Zavezanec ga je uporabljal za namen najema. DDV na rabljena motorna vozila se v tem primeru tudi obračuna tako v primeru, če ga proda sam ali preko preprodajalca.

Številne prednosti starih avtomobilov

Uvoz rabljenih vozil lahko pomaga spodbuditi trg starih avtomobilov v teh državah, pripomore lahko k zmanjšanju količine odpadkov, ki nastajajo v avtomobilski industriji. Pri uporabi starega avtomobila ponovno uporabite izdelek, ki že obstaja. To lahko pomaga zmanjšati količino virov, ki so potrebni za proizvodnjo novih izdelkov, poleg tega pa lahko pripomore k varčevanju z energijo. Druga okoljska prednost je ta, da lahko pomaga zmanjšati emisije. Ko se proizvede nov avtomobil, se v ozračje pogosto sproščajo škodljivi plini. Ti plini so lahko škodljivi za zdravje ljudi. Stari avtomobili imajo pogosto nižje emisije kot nova, ker niso proizvedena z enakimi postopki. Uvoz rabljenih vozil lahko prispeva tudi k zmanjšanju prometa na cestah. S tem se lahko izognete dodajanju še enega avtomobila na že tako preobremenjene ceste. To lahko pomaga zmanjšati prometne zastoje in izboljša kakovost zraka. Ko razmišljate o nakupu novega avtomobila, razmislite o okoljskih prednostih uporabe starih avtomobilov.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri starih avtomobilih

Uvoz rabljenih vozil je v zadnjih letih vse bolj priljubljen, saj ljudje iščejo načine, kako prihraniti pri stroških prevoza. Vendar pa se morajo potencialni kupci pred nakupom zavedati številnih stvari. Tukaj je nekaj nasvetov: prepričajte se, da je avto v dobrem stanju. To pomeni, da preverite, ali ni rje, vdolbin in drugih poškodb. Prepričajte se, da je bil avtomobil dobro vzdrževan. To pomeni, da preverite pomembne dele avtomobila. Preverite, ali je motor v dobrem stanju in ali ne pušča olja. Prepričajte se, da zavore delujejo pravilno in niso obrabljene. Prepričajte se, da so pnevmatike v dobrem stanju in imajo dovolj profila. Prepričajte se, da je notranjost avtomobila v dobrem stanju in udobna. Pridobite poročilo o zgodovini avtomobila. To je le nekaj najpomembnejših stvari, ki jih je treba preveriti pri nakupu starega avtomobila. Če o čem niste prepričani, se je pred nakupom vedno najbolje posvetovati z mehanikom. To vam bo pomagal zagotoviti, da je avtomobil dejansko v dobrem stanju in da je varen za vožnjo. Pridobite ugodno ceno. Ne preplačajte starega avtomobila! Če veste, kje iskati, je na voljo veliko ugodnih ponudb.

DDV na rabljena motorna vozila

Avtomobili so izkazani pri zavezancih med osnovna sredstva. Gre za avtomobile ali tovornjake, ki se uporabljajo za njihovo dejavnost. Ko kupujejo avtomobile, načeloma ne uveljavljajo, da se davek odbije razen v primerih, ko jih kupijo z namenom nadaljnje prodaje ali v primeru, ko gre za dejavnost prevoza potnikov in raznega blaga ter tudi v primerih, ko se avtomobili dajejo v najem. Poglejmo si še primer prodaje osebnega avtomobila in obračuna DDV na rabljena motorna vozila, pri katerem je bil ob nakupu davek izkazan in zaračunan. Ker je avtomobil zavezanec nameraval uporabljati kot službeni avtomobil, davka po 66. členu ZDDV-1 ni mogel odbiti. Ne glede na to, ali ga potem proda preko preprodajalca ali sam se DDV na rabljena motorna vozila v tem primeru oprosti po 44. členu ZDDV-1.

Avtor prispevka: