kratka antena za avto

Zakaj je kratka antena za avto tako zelo priljubljena?

Kratka antena za avto je v današnjem času zelo priljubljena. To pa čisto iz enega in enostavnega razloga. Manj možnosti okvare zaradi vremenskih razmer ali mehanske poškodbe ob trku ali nesreči. Osnovna funkcija avtomobilske antene je lovljenje radijskega signala. In še pred leti je veljalo pravilo, daljša kot je avto antena, boljši je sprejem radijskih frekvenc. To je tudi povsem logično. Z pojavom novih tehnologij in digitalnega sistema, to ni več potrebno. Mora pa biti antena nameščena na najvišjem delu avtomobila, saj le tako omogoča kakovosten sprejem radijskih signalov. Obstajajo tudi avto antene, ki jih namestimo na sprednje ali zadnje vetrobransko steklo v kabini.

Imajo daljšo življenjsko dobo, ker je vpliv vremena nanjo manjši. Ima pa slabši sprejem signala, ker se nahaja v avtomobilu. To pride do izraza predvsem v predelih, kjer so razne fizične ovire za pretok signala. To so tuneli, gosti gozdovi, hriboviti svet ali predeli, ki so slabo pokriti z radijskimi oddajniki. Kratka antena za avto pa je nameščena na najvišji točki avtomobila. Prav zaradi kakovostnejšega sprejema signala. Sama antena pa bi svojo funkcijo zelo slabo opravljala. Zato je potrebno povezati radijski sprejemnik v kabini z ojačevalcem antene na strehi. Prav kakovosten ojačevalec radijskih valov omogoča, da nanj lahko pričvrstimo kratko anteno.

Brez tega vmesnika bi težko poslušali radio brez motenj. Včasih smo ob obisku avtopralnice morali anteno odviti, da je krtače za pranje avtomobilov niso poškodovale ali odtrgale. Prav tako so bile dolge antene pozimi velikokrat žrtev velikih količin snega na avtomobilu. Če je nisi pravočasno odvil, si jo slej ko prej zadel z metlo in poškodoval. Nemalokrat pa tudi odlomil. In za tisti dan si se lahko poslovil od kvalitetnega poslušanja radia v avtomobilu. Menjava take antene je bila v bistvu enostavna, če se le ta ni odlomila pri samem stiku z nosilcem antene. Kratka antena za avto pa prihrani vse te avanture. Bolj ali manj je odporna na posebne vremenske razmere.

Zato ima v primerjavi z daljšo avto anteno, daljšo življenjsko dobo. Sama antena bi verjetno zdržala še dlje, če ne bi bilo vmesnika, ojačevalca. Precej manj možnosti je tudi poškodbe zaradi trka. Če ni direktnega agresivnega kontakta na njo, bo zagotovo ostala cela. Tudi na videz je manj privlačna in mnogo težje jo je odviti. Tako je tudi manj zanimiva raznim nepridipravom, ki uživajo ob odtujitvi raznih avtomobilskih delov. Skratka kratka antena za avto je modni in praktični dodatek k avtomobilski opremi.

Avtor prispevka: