pnevmatike za prikolico

Ali znate izbrati primerne pnevmatike za prikolico?

V Sloveniji se marsikdo na dopust odpravi s prikolico. Naš dom na kolesih pred odhodom skrbno očistimo in ga pripravimo na dolgo pot. Posebno pozornost pa moramo posvetiti pnevmatikam. Pnevmatika za prikolico mora imeti nekoliko precej lastnosti od avtomobilskih, z izbiro pravih pnevmatik pa si zagotovite varno in udobno pot.

Prva pomembna lastnost, ki jo mora imeti kvalitetna pnevmatika za prikolico, je to, da ni avtomobilska pnevmatika. Pnevmatike na prikolici in na avtomobilu imajo različne funkcije, zato jih med seboj ni priporočljivo (oziroma jih je celo nevarno) menjati.

Diagonalne ali radialne? Diagonalne pnevmatike so boljše za dež in sneg, primerne so za grob teren ter imajo večjo nosilnost. Na drugi strani pa so radialne pnevmatike udobne in dlje zdržijo.

Upoštevajte nosilnost prikolice in njeno težo. Če veste, koliko tehta napolnjena prikolica, izberite pnevmatike, ki to težo lahko podpirajo.

Upoštevajte navodila proizvajalca. Vsak proizvajalec prikolic ima določena priporočila, kakšne pnevmatike so najboljše za posamezno prikolico. Splača se vam upoštevati ta priporočila, saj si tako zagotovite maksimalno varnost in udobje.

Za konec pa še nekaj nasvetov, da vam bo vsaka pnevmatika za prikolico dolgo služila in da boste na poti predvsem varni:

  1. Vsako pnevmatiko pred daljšo potjo preglejte. Še posebej pomembno, če boste prikolico uporabljali po daljšem času.
  2. V pnevmatikah vedno vzdržujte primeren tlak – napisan je na bočnici pnevmatike. S seboj imejte vedno rezervno pnevmatiko. Ne pozabite tudi pri tej redno preverjati tlaka.
  3. Če prikolice dolgo ne boste uporabljali, je priporočljivo, da pnevmatike snamete in jih pospravite na hladno in suho mesto. Umaknite jih z neposredne sončne svetlobe ali jih prekrijte z zaščito.
  4. Pnevmatike za prikolico imajo večjo nosilnost od avtomobilskih pnevmatik, a vseeno previdno. Priporočamo, naj teža ne presega 90 odstotkov nosilnosti pnevmatik. V nobenem primeru pa naj tovor ne presega nosilnosti prikolice same.
  5. Običajno pnevmatika za prikolico po nekaj letih uporabe ni več izpravna. Tudi, če na njej ni vidnih znakov obrabe, z leti na pnevmatiki prihaja do mikro sprememb, ki negativno vplivajo nanjo. Vsaj na šest let pnevmatike na prikolici zamenjajte.

Vsi nasveti in priporočila držijo tudi za prikolice za prevažanje tovora. Le z izbiro pravih pnevmatik in pravilno skrbjo zanje si lahko zagotovite, da bo vaša prikolica funkcionirala tako, kot mora. S tem boste storili pomemben korak pri preprečevanju nesreč, uporaba prikolice pa bo brezskrbna, tako da se boste lahko posvečali, drugim, pomembnejšim stvarem, kot so pnevmatike.

Written by