Avto preproge

Avto preproge iz gume so boljša izbira na dolgi rok

Ko kupujete dodatno opremo za svoj avto, se verjetno ne ozirate preveč na avto preproge. Tepihi za avto v normalnih vremenskih razmerah in na kratek rok, ne vplivajo na avto. Problem lahko nastane predvsem v zimskih časih, ko pada sneg ali pa v deževnih dnevih. Takrat si večina voznikov z avto preprogami iz tekstila želi, da bi bile njihovi tepihi iz gume. Avto preprogo lahko uporabnik vedno zamenja in če imate trenutno v vašem avtomobilu preprogo iz tekstila, berite naprej, zakaj so sploh v zimskih in deževnih dnevih, za vaš avto bolj priporočljivi gumijasti tepihi.

1. Avto preproge iz gume ščitijo vaš avto

Avto preproge so prvi vrsti narejene zato, da ščitijo tla vašega avtomobila pred umazanijo, ki jo prinesete s čevlji ali pa, ko v avtomobilu jeste in vam kos hrane pade na tla. Umazanja, pa naj bo to hrana, blato ali kak drug madež, se lahko hitro zažre v tla avtomobila, ki jo je težko odstraniti. Avto preprogo lahko zamenjate kadarkoli, zato tudi, če se umazanija nabere na avto preprogi, posledice ne bodo trajne, kot bi se to zgodilo, če tepiha ne bi imeli.

Nekateri gumijasti tepihi imajo višji rob, ki poskrbi, da se voda ali sneg ne bosta razlivala po tleh avtomobila. Tekstilne preproge se lahko namreč napijejo tekočine, vlaga pa se potem prenese na avto. Če je voda ne posuši, lahko pride tudi do rje, ki pa zagotovo ni dobra za avto.

2. Avto preproge iz gume imajo v povprečju daljšo življenjsko dobo

Ena največjih prednosti gume v primerjavi s tekstilom je trpežnost, ki se pozna na dolgi rok. Na gumijastem tepihu se ne bodo poznali madeži, ki jih prinesete v avto in z razliko s tekstilnim tepihom, se umazanija ne bo zažrla v notranjost. Tudi na dolgi rok, bo tepih iz gume zdržal veliko dlje kot ostale preproge, saj se guma ne trga ali razpoka.

3. Gumijaste avto preproge so lahko bolj varne pri vožnji

Pri gumijastih preprogah za avto je oprijem stopala boljši kot pri tepihu iz tekstila. To se pozna predvsem pri deževnem vremenu, ko nogi lažje spodrsne, če je površina gladka. Pri varnosti igra veliko vlogo tudi nastavitev tepiha v avtu. V prvi vrsti mora biti tepih narejen tako, da se vašemu avtomobilu odlično prilega, saj se s tem zmanjša možnost za zdrs. Naslednja stvar, ki pa prispeva k varni vožnji pa je tepih, ki je pritrjen na tla avtomobila. Pri gumijastem tepihu se to lahko stori s pritrditvenimi čepi, ki še dodatno poskrbijo za oprijem.

4. Avto preproge iz gume so bolj enostavne za čiščenje

Kot že omenjeno, je odpornost tepiha na umazanijo ena glavnih lastnosti, ki gumijasti tepih postavlja pred tekstilnimi tepihi. Sem spada tudi čiščenje avto preproge. Ne samo umazanija, ki jo s čevlji prinesete v avto, ampak tudi, če po nesreči polijete jutranjo kavo, je čiščenje gumijastega tepiha izjemno enostavno. Najlažji način za spiranje umazanije iz tepiha, je uporaba navadne vode, obstajajo pa tudi čistila, ki brez uporabe vode očistijo preprogo. Če umazanija ni mokra, se prah, listje ali suhi ostanki blata tudi lažje posesajo, kot pri tepihu iz tekstila. Za gumijaste tepihe, pa se zaradi lažjega čiščenja velikokrat odločajo tudi vozniki z otroki in hišnimi ljubljenčki, ki so po navadi glavni ”krivci” za umazanijo v avtomobilu.

5. Gumijaste avto preproge na daljši rok izgledajo bolje

V tepih iz tekstila, se umazanija dobesedno zažre. Ne glede na pogostost čiščenja, tekstilne preproge zaradi blata, praha, hrane, vlage in soli čez čas zagotovo ne bodo obdržale prvotnega izgleda. Ker gumijasti tepihi niso občutljivi na umazanijo in so bolj trpežni od tekstilnih, bodo svojo obliko in videz držali še mnogo let po nakupu. K temu pripomore predvsem dejstvo, da se vsa umazanija odbije od gume in jo je lažje očistiti kot tekstil. To pa pripomore tudi k temu, da lahko preproga iz gume še po letih uporabe, po čiščenju, izgleda kot nova.

Avtor prispevka: