Koliko znaša povprečen čas polnjenja električnega avtomobila?

V zadnjem času postajajo električna vozila vse bolj priljubljena izbira lastnikov novih avtomobilov, saj veljajo za okolju prijaznejša, ugodnejša za vzdrževanje, hkrati pa so po zmogljivosti že dohitela svoje daljne bratrance, ki delujejo s pomočjo pogonskih goriv. Za največji minus električnih vozil trenutno velja čas polnjenja. Zato smo se odločili, da preverimo, koliko znaša čas polnjenja električnega avtomobila in ali je to res tako zamudno?

Kako  napolniti električni avto?

Med splošno javnostjo trenutno kroži kar nekaj mitov o polnjenju električnih avtomobilov, ki vsekakor ne govorijo v njihovo korist, še manj pa so resnični. Eden izmed pogostih mitov je dolgotrajen čas polnjenja električnega avtomobila, poleg tega pa je pri mnogih zaznati tudi strah, kako električno vozilo sploh napolniti. Ta strah v nas izhaja že od otroštva, ko nam je bila elektrika predstavljena kot nekaj nevarnega, nekaj, kar po eni strani nujno potrebujemo, a po drugi strani, se je je dobro čim bolj omikati. Toda tako kot so se ob pojavu prvih električnih aparatov ljudje navadili, kako vklopiti kabel v vtičnico in ob tem spoznali, da to samo po sebi ne predstavlja nobene nevarnosti, tako ljudje počasi spoznavajo, da tudi polnjenje električnega avtomobila ni nobena kvantna znanost.

Za polnjenje električnega avtomobila bi lahko brez težav dejali, da je veliko enostavnejše kot tankanje običajnega vozila. Vaša naloga je le, da vtikač enostavno priklopite v električno vozilo in počakate toliko časa, da se vozilo napolni.

Ali ima Slovenija na voljo dovolj električnih polnilnic?

Zdaj ko vemo, da je polnjenje električnega avtomobila sila enostavno, pa se pojavi druga skrb – kje napolniti električno vozilo? Trenutno poznamo kar nekaj vrst polnilnic za električne avtomobile, med katerimi v grobem ločimo dve vrsti polnilnic: javne polnilne postaje in hišne polnilne postaje. Glavna razlika med njimi je komu so namenjene in predvsem čas polnjenja električnega avtomobila.

Hišno polnilno postajo si lahko omisli vsak, ki je lastnik električnega vozila in ima v bližini, kjer običajno polni električno vozilo, primeren dostop do elektrike. Gre za malo večjo električno omarico, v kateri se nahaja podaljšek, ki ga priklopite v vaše vozilo. Sorazmerno z rastjo priljubljenosti električnih avtomobilov raste tudi ponudba hišnih polnilnih postaj, ki se med seboj razlikujejo predvsem v ceni, zmogljivosti in tudi kolikšen je čas polnjenja električnega avtomobila.

Ker pa vsak doma nima možnosti postavitve hišne polnilne postaje, hkrati pa nas tako kot pri običajnem avtomobilu prazen tank, v električnem avtomobilu preseneti prazen akumulator kje na moti, mora biti za dobro uporabniško izkušnjo država dobro preskrbljena z javnimi električnimi polnilnicami. Za Slovenijo lahko brez težav rečemo, da je glede na trenutno število električnih avtomobilov zelo dobro opremljena z električnimi polnilnicami, omrežje le-teh pa se še vedno širi. Za razliko od bencinskih črpalk, ki so po navadi postavljene bolj na periferne dele, se električne polnilnice običajno nahajajo na javnih parkiriščih pred različnimi nakupovalnimi centri, pomembnimi javnimi ustanovami, univerzitetnimi centri … Tako lahko med polnjenjem električnega vozila opravite vse svoje dnevne opravke, poleg tega pa imate zagotovljeno parkirno mesto. Stanje javnih električnih polnilnic in podatek, kolikšen je povprečen čas polnjenja električnega avtomobila na posamezni polnilnici pa lahko spremljate tudi na mobilni aplikaciji.

Kolikšen je čas polnjenja električnega avtomobila?

Ker veliko bodočih uporabnikov skrbi čas polnjenja električnega avtomobila, naj vam povemo, da je le-ta zelo odvisen od tega, kako velik akumulator ima vaše vozilo ter na kateri polnilnici polnite. Če boste povprečen avtomobil polnili doma, prek običajne gospodinjske vtičnice, bo čas polnjenja električnega avtomobila znašal nekje med 10-12 ur, zato je v tem primeru avto najbolje polniti ponoči. Če ste se odločili za hišno polnilno postajo, se čas polnjenja skoraj prepolovi. Če pa polnite na javni hitri polnilni postaji, pa je lahko vaš avtomobil napolnjen že v 30 minutah, kar je ravno dovolj časa, da opravite svoj tedenski nakup.

Written by