dizelski motor

Pravilno barvanje avtomobila

Barvanje avtomobila je velja za malo bolj umazano opravilo, ki ga laiki raje prepustimo avtoličarjem.  Še posebej, kadar se srečate z večjimi in bolj poškodovanimi površinami vam svetujemo, da se o popravilu res posvetujete s strokovnjaki tega področja. Tisti, ki vas barvanje avtomobilov vsaj malo zanima, a o tem ne še ne veste veliko, si v nadaljevanju preberete nekaj pomembnih osnov povezanih z barvanjem »jeklenih konjičkov«.

ŠTIRJE PREPORSTI KORAKI ZA BARVANJE AVTOMOBILA

Priporočamo vam, da se barvanja lotite na majhnih površinah, še posebej če v tem niste zelo vešči. Za opravilo boste potrebovali nekaj znanja o mešanju avtomobilske barve in posebnih pripomočkov. Barvanje avtomobila je štiridelni postopek, ki združuje: pripravo, brušenje stare kave, nanos mase za grundiranje in barvanje.

  • Priprava

Začetni del postopka barvanja avta se bolj osredotoča na odstranjevanje plasti starih barvnih nanosov, ki bi lahko kazila končni izgled vašega avtomobila. V tem postopku je najprej potrebno odstranjevanje listov dreves, cvetnega in drugega prahu, ki bi lahko kazila končni izgled. Pri tem bodite pozorni tudi na madeže maščobe in drugo umazanijo.

  • Brušenje

Vemo, da je to delo lahko nekoliko dolgočasno in zamudno. Kljub temu, se zavedajte, da je to eno najbolj pomembnih delov postopka, ki vpliva na končni izgled. Krožno brušenje površin lahko opravite z primernim orodjem, kote in zaključke pa pobrusite s finim vodobrusnim papirjem. Pred naslednjo stopnjo pa je potrebno dobro poglajeno površino dobro osušiti.

  • Grundiranje

Barvanje avtomobila je na tej točki postane malo bolj umazano opravilo. Pomembno je, da pred tem dobro zaščitite dele avta okoli uničene površine, za kar lahko uporabite lepilni trak ali star papir. Maso za grundiranje vedno nanašajte od strehe navzdol, pri tem pa upoštevajte navodila proizvajalca. Po navadi so dovolj  dva ali trije premazi, ki se morajo vedno znova dobro posušiti. Rezultat tega postopka bo groba, zrnata površina, ki jo morate po sušenju dobro zbrusiti.

  • Barvanje avtomobila in mešanje barv

Neglede na vrsto proizvajalca morate pred nanosom bravo za avto dobro zmešati. Priporočamo vam, da to izvede izkušeni avtoličar, ki vam bodo znal namešati primeren odtenek barve za vaš avto. Za še boljšo primerjavo v odtenkih se lahko oglasite v trgovini kar z avtom ali pa delom karoserije. Postopek barvanja se v lotite postopno, vsak sloj naj se dobro posuši, vsaj 15 min. Potrebni bodo od 2 do 3 sloji, da se bo barva skladala s preostalo karoserijo. Avto naj se po končanem barvanju suši 1-2 dni. Kljub temu, se lahko na končnem sloju poznajo prašni delci, zato je dobro barvo na koncu še spolirati s polirnim strojem.

CENA, KI JO BOSTE PLAČALI ZA BARVANJE AVTOMOBILA

Po resnici povedno se strošek domačega barvanja ali barvanja pri strokovnjakih dosti ne razlikuje. To pa zato, ker je za dobro barvanje potrebo veliko posebne opreme, ki jo ne premore vsaka domača delavnica. Poleg materiala za samo barvanje in barve, boste morali odšteti še denar za stroj za poliranje, pištolo za brizganje, brusilni skobeljnik, kompreso, slikarsko masko in veliko drugih pripomočkov. Seveda je barvanje manjših površin doma veliko bolj poceni, če si orodje lahko izposodite ali kupite po znižani ceni. Sama cena se seveda razlikuje tudi od velikosti površine, ki jo želite pobarvati, cene vašega odtenka barve, ipd. Ravno zato vam težko povemo kakšna bi bila okvirna cena za barvanje avtomobila.

Svetujemo vam, da se pred barvanjem posvetujete s strokovnjaki, ki jim zaupate. Zavedajte se, da vas lahko barvanje v domači delavnici stane več ali pa veliko manj denarja, odvisno od vašega znanja, spretnosti in predvsem opreme. Preučite vse možne opcije in se odločite za tisto, ki vam bo na koncu najbolj ustrezala.

 

Written by