Najcenejši električni avto leta 2020

Električni avtomobili  so zaradi svoje priročnosti, skrbi za okolje in številnih drugih prednosti, ki jih skrivajo v sebi, vse bolj priljubljeni. Ker veljajo tudi za dokaj ugodno izbiro pri nakupu novega avtomobila, pri kateri lahko izkoristite še možnost dodatnih subvencij, marsikoga privabijo k ogledu tudi zaradi svoje ugodne cene. Zato vam v tem članku razkrivamo, kateri je najcenejši električni avto na trgu v letu 2020.

Električni avtomobili so vse bolj priljubljeni

Pravijo, da  se moda vrača in  obrača. Torej nekaj, kar je bilo moderno v času naših dedkov in babic, je z nekaj izboljšavami spet moderno danes.  In ravno to se je zgodilo tudi v avtomobilski industriji. Prvi avtomobili so namreč delovali prav s pomočjo elektrike, danes pa se ta trend znova vrača v velikem slogu in z mnogimi izboljšavami, ki uporabnike prepričajo, da začnejo poizvedovati za tem, kateri je najcenejši električni avto.

Prednost električnih avtomobilov je predvsem v tem, da so za lastnika zelo ugodni. Njihova cena je sicer v osnovi nekoliko višja od njihovih bratrancev, ki delujejo s pomočjo bencina ali nafte, toda ne le najcenejši električni avto, ampak vsi električni avtomobili so upravičeni do Eko subvencije, ki na posamezen model avtomobila znaša več tisoč evrov. Poleg tega so izjemno varčni tudi za vzdrževanje, saj z električnim avtomobilom privarčujete kar 40 % sredstev, ki bi jih porabili za tankanje vozila na bencin ali nafto, poleg tega pa imajo električni avtomobili tudi nižje stroške vzdrževanja, po nekaterih izračun do kar 30 % nižje kot njihovi klasični konkurenti. Nenazadnje pa doprinesejo tudi velik delež k ohranjanju čistega okolja, saj ne proizvajajo emisij CO2.

Najcenejši električni avto leta 2020 je …

Napačna predstava mnogih ljudi je, da so električni avtomobili majhni in slabo zmogljivi avtomobili, primerni le za mestno vožnjo. Razlog za to je predvsem za to, ker v mestih običajno vidimo največ takšnih avtomobilov, ki so namenjeni javnosti in so zato tudi na veliko oglaševani kot električni avtomobili. Toda elektromotor se skriva pod pokrovi tudi veliko zmogljivejših avtomobilov. Ker se modeli električnih avtomobilov med seboj zelo razlikujejo, je težko objektivno povedati, kateri je najcenejši električni avto, saj je le-to odvisno od kar nekaj dejavnikov, po katerih lahko primerjate posamezne modele med seboj. Najbolj opazni so predvsem moč in doseg baterije, moč elektromotorja, pospešek, ter nenazadnje tudi sama znamka avtomobila, udobje, ki ga ponuja ter dodatna oprema v kabini avtomobila. Zaradi vsega tega je razpon cen električnih avtomobilov zelo širok, zato je naziv najcenejši električni avto težko podeliti.

Vseeno pa nam je uspelo najti nekaj uporabnih podatkov. Izmed vseh električnih avtomobilov so najbolj priljubljeni modeli znamk Renault in BMW, pri čemer gre za vozila srednjega in višjega cenovnega ranga. Trenutno najcenejši električni avto naj bi bil Volkswagen e-Up, ki ga s pomočjo Eko subvencije dobite že za dobrih 14. tisočakov, medtem ko se njegova osnovna cena giblje okoli 21. tisočakov.

Katere so še druge novosti s področja električnih avtomobilov?

Priljubljenost električnih avtomobilov bo še dolgo časa rastla, saj so z raznimi tehničnimi izboljšavami postali dobra konkurenca avtomobilov s klasičnimi motorji. Na prvi pogled med njimi praktično ne opazimo več razlike, z izjemo tega, da so električni avtomobili zelo tihi, kar nekatere oboževalce jeklenih konjičkov kar malo moti. Zato so nekateri proizvajalci na električnih avtomobilih že ponudili možnost različnih zvočnih efektov motorja.

Trenutno pa se razvijalci ukvarjajo predvsem s podaljšanjem življenjske dobe baterije, saj bi s tem še bolj prispevali k ohranjanju okolja. Ravno težka razgradnja baterije je namreč glavni očitek električnim avtomobilom.

Ne glede na to ali boste izbrali najcenejši električni avto, ali nekoliko dražjega, vam zagotavljamo, da boste z njim lahko preživeli veliko varnih in udobnih kilometrov, kar je nenazadnje tudi najpomembnejše.

Written by