otroški vozički

Otroški vozički – kako izbrati pravega za vašega otroka?

Vsak nakup otroškega vozička za starše predstavlja večji finančni zalogaj, zato je še posebej pomembno, da se pred izbiro in nakupom držite določenih pravil. Se tudi vi počutite nesrečni, ker ne veste, kaj izbrati v poplavi tri- in štirikolesnikov. Bi izbrali športni voziček ali v kompletu 2v1 ali celo 3v1? Kakšno dodatno opremo izbrati, kaj sploh nujno potrebujete? Otroški vozički so kategorija otroške opreme, ki vam bo vzela kar nekaj časa, da boste izbrali pravega, zato je v nadaljevanju nekaj nasvetov, ki so vam lahko v pomoč pri izbiri.

Otroški vozički – določite teren, po katerem boste vozili
Še preden obiščete spletno trgovino ali fizično trgovino, dobro premislite, po katerem terenu boste vozili. Če živite v mestu, potem boste verjetno v večini vozili po urejenih in asfaltiranih poteh. Glede na teren po katerem boste vozili otroški voziček, je odvisno, ali se boste odločili za nakup štiri- ali trikolesnika. Štirikolesnik je stabilnejši, je pa za makadam oz. neurejene površine, primernejši trikolesnik, ki naj ima večja kolesa. Preverite vzmetenje pri vozičku, sploh če boste veliko vozili po gozdnih poteh ali makadamu. Kakšna kolesa izbrati, napihljiva ali plastična kolesa? Napihljiva so bolje vodljiva, vendar pa jih bo potrebno vsake toliko časa napolniti. Če vozičku ni priložena nobena tlačilka, lahko uporabite tlačilko za kolo. Nikoli pa ne polnite koles vozička na bencinskih servisih. Še en pomemben podatek v zvezi s kolesi, dobro je, če imajo otroški vozički prednja kolesa vrtljiva, kar omogoča boljše manevriranje, a naj imajo tudi funkcijo zaklepanja, če boste vozili po makadamu.

Otroški vozički – teža vozička in zlaganje
Najbolj praktično je, če je voziček tako lahek, da ga lahko dvignete in nesete brez večjih naporov ter da se voziček lahko zloži zgolj z eno roko, saj boste v drugi lahko držali otroka. Pri tem je bistveno, da boste zloženi voziček z lahkoto pospravite v prtljažnik avto. Pred nakupom otroškega vozička si izberite še dimenzije prtljažnika. To je še posebej pomembno, če izbirate v pestri ponudbi – otroški vozički na spletu, saj ga boste lahko zložili in dali v prtljažnik šele, ko vam ga bodo dostavili.

Otroški vozički naj imajo zavorno
Če so v preteklosti imeli otroški vozički ročne zavore, so jih proizvajalci z leti opustili, saj so se izkazale kot precej nezanesljive. Najbolje bo, da ima izbrani otroški voziček enostavno in hitro delujočo nožno zavoro, ki jo lahko uporabite v primeru nepričakovanih okoliščin, kot je zdrs ali padec.

Otroški vozički naj bodo dobro vodljivi
Če nakupujete v fizični trgovini potem pred nakupom, preverite, ali je voziček dobro vodljiv, če pa nakupujete preko spleta pa lahko v fizični trgovini ali pri prijateljici malo preverite vodljivost vozička, ki vam je všeč. Priporočamo, da ima enojni ročaj, ki se lahko nastavlja po višini, da se lahko prilagodi vozniku in terenu po katerem boste vozili voziček. Na ta način se boste izognili bolečinam v hrbtu.

Otroški vozički – košara za novorojenčka
Košara za novorojenčka naj bo čim večja, da jo dojenček lahko uporablja nekje do 6 meseca starosti. Zelo pomembno je, da je dobro oblazinjena, naj ima tudi dvižni mehanizem, ki ga po potrebi prilagodite. Pozorni bodite še na to, da košara ne bo pretežka, saj morate njeni teži prišteti še težo dojenčka, ki zelo hitro raste in pridobiva težo.

otroški vozički

Otroški vozički – športni sedež
Pri nakupu športnega sedeža bodite pozorni na več stvari. Športni sedež naj ima prilagodljivo naslonjalo v treh stopnjah (ležeči, polsedeči in sedeči položaj), podolgovato polkrožno strehico in tudi nastavljivo držalo za noge. Voziček naj ima tudi snemljivo prednje varovalo z usnjeno prevleko in pet točkovni varnostni pas. Ne dovolite, da se vaš otrok mimogrede izmuzne in pade iz vozička. Zato ga kar pripenjajte tudi, ko bo že malce večji.

Dodatna oprema, kaj potrebujete?
Odvisno od modela izbranega vozička in njegove že pripadajoče opreme, boste potrebovali še nekaj dodatne opreme. Med osnovno dodatno opremo spadajo dežna prevleka, komarnik, previjalna torba in adapterji za lupinico avtosedeža. Sicer pa dokupite še kaj, kar veste, da boste potrebovali in ni dodano vozičku.

Otroški vozički in njihova cena
Pri izbiri in nakupu otroškega vozička odigra pomembno vlogo cena. Polagamo vam na srce, ne izbirajte najcenejšega vozička, da vam ne bo žal že po tednu dni uporabe. Včasih imajo poceni vozički podobne karakteristike kot tisti v višjem cenovnem razredu. Vsaj na prvi pogled je videti tako. S samo uporabo pa se izkaže, da je bistvena razlika v uporabljenih materialih (usnje, negoreča tkanina, aluminij, vzmetenje itd.), možnosti nadgradnje, funkcionalnosti ter asistenci (garancijski roki, morebitne reklamacije, dobava dodatne opreme in rezervnih delov). Pri asistenci naj še dodamo, da preverite še kraj servisiranja vozička, pri morebitnem popravilu ali nakupu rezervnih delov, vam bo prav prišel servis v Sloveniji.

Še zadnja stvar na katero bodite pozorni, to je videz. Nekateri otroški vozički so videti zelo lepo in privlačno, a so manj funkcionalni. Zato izberite takšnega, ki vam bo na pogled všeč in bo hkrati zadostil vsem potrebam in željam, ki jih imate.

Avtor prispevka: