test zimskih pnevmatik

Test zimskih pnevmatik razkriva marsikaj

Zima z vso svojo lepoto in snežno idilo, s seboj prinaša kar nekaj nevšečnosti. Spolzka, mokra in zamrznjena vozišča lahko idilično zimsko pravljico v trenutku spremenijo v tragično nesrečo. Zato je pomembno, da še pred zimo poskrbite za kakovostno zimsko opremo vašega avtomobila, med katero v prvi vrsti spadajo kakovostne zimske gume. V poplavi različnih oglasov za najboljše zimske gume, se je včasih težko odločiti katere izbrati. Da bodo vaši kilometri tudi v hladnejšem delu leta čim bolj varno prevoženi, vam priporočamo, da si podrobneje ogledate kakšen test zimskih pnevmatik.

test zimskih pnevmatik

Zakaj so pomembne kakovostne pnevmatike?

Verjetno se vsak spomni, kako so nas že v mladosti učili, kako pomembna je izbira primerne obutve za različne vremenske razmere. A kljub temu vsako leto poslušamo o nesrečah, ki se dogajajo v hribih, za katere je glavni povod ravno neprimerna obutev glede na aktualne razmere v gorah. Enaka zgodba se dogaja pri avtomobilih, saj so pnevmatike neke vrste čevlji vašega avtomobila. Dokler z nekakovostnimi pnevmatikami niste izpostavljeni neugodnim vremenskim razmeram, lahko ponosno trdite, da ste tako dober voznik, da vam ni potrebno imeti dobrih pnevmatik. Toda v trenutku, ko cenene nekakovostne pnevmatike ne bodo uspele kljubovati slabim vremenskim razmeram na cesti, se vaše ponosno prepričanje lahko hitro spremeni v obžalovanje.

Zato je vse bolj priporočljivo, da si pred izbiro zimskih pnevmatik dobro preberete, kaj je pokazal test zimskih pnevmatik. Rezultati tega testa namreč jasno pokažejo, kako se določene pnevmatike obnašajo v različnih situacijah, zato tega ni treba preverjati vam.

Kakovostnih pnevmatik pa konec koncev ne odlikuje le to, da lahko zdržijo več sezon, ampak da vam zagotavljajo varnost na cesti, kar je na koncu najpomembnejši argument. Kakovostne pnevmatike imajo v zimskih razmerah na cestišču dober oprijem, hkrati pa so odporne na nizke temperature in hitre temperaturne razlike, do katerih pride zlasti pri odhodu ali prihodu v garažo. Nenazadnje pa je test zimskih pnevmatik pokazal, da kakovostne pnevmatike vplivajo tudi na manjšo porabo goriva, kar tudi ni nezanemarljiv podatek. Zato boste z njimi varni in zadovoljni.

Kako opravljajo test zimskih pnevmatik?

Na internetu si lahko preberete kar nekaj izsledkov, ki jih je pokazal test zimskih pnevmatik pri različnih izvajalcih. Za Slovenijo je eden bolj zanesljivih testov zagotovo test, ki ga opravijo pri AMZS-ju, saj gre za test zimskih pnevmatik, ki so dostopne na trgu v Sloveniji.

Pri testu zimskih pnevmatik se običajno pri enakih pogojih preveri, kako se obnašajo pnevmatike v različnih vremenskih pogojih, kakšna je njihova obraba, koliko kilometrov lahko naredimo z njimi, da so še varne. Poleg tega preverijo tudi glasnost pnevmatik ter ali pride pri uporabi določenih pnevmatik do večje ali manjše porabe goriva.

Pomembno je poudariti, da izvajalec skuša zagotoviti, da je test zimskih pnevmatik izveden čim bolj kakovostno in neodvisno. Le zanesljive informacije so namreč lahko uporabne za uporabnike, ki se odločajo, katere zimske pnevmatike kupiti za prihodnjo sezono.

Pomembno pa je še poudariti, da najboljša ocena pnevmatik na testu še ne pomeni, da so tiste pnevmatike najboljše za vas. Pomembno je, da si razjasnite, kakšen tip voznika ste in na kakšnih relacijah se običajno znajdete v zimskem času. Ti podatki vam bodo pomagali pri izbiri.

Kaj razkriva test zimskih pnevmatik?

Na testu zimskih pnevmatik so testirali skoraj 30 pnevmatik in dobra novica je, da sta le dve vrsti pnevmatik dobile slabo oceno, ostale pa zadovoljujejo slovenske standarde in je njihova izbira odvisna od vaših želja in potreb.

Test zimskih pnevmatik so izvedli tako, da so pnevmatike razdelili v dve kategoriji glede na njihove dimenzije. Kot pnevmatike, ki jih zelo priporočajo za namestitev, so se izkazale pnevmatike znamk Bridgestone, Michelin, Dunlop, Hankook in Maxxis. Test zimskih pnevmatik je pokazal, da so se kot pnevmatike z najmanjšo porabo goriva izkazale pnevmatike znamke Dunlop. Michelinova pnevmatika se je poleg drugih odlik izkazala tudi kot zelo tiha pnevmatika. Kot pnevmatika z najboljšimi lastnostmi na mokri cesti pa je bila ocenjena pnevmatika znamke Bridgestone. Ta pnevmatika je bila tudi v skupnem seštevku najbolje ocenjena pnevmatika. Tudi ostale pnevmatike so se dobro odrezale, je pa njihova ocena pri določenih parametrih morda nekoliko nižja. Zato je pomembno, da rezultate testa natančno pregledate in tako vidite, ali je določen parameter za vas sploh relavanten. Če vam glasnost pnevmatik nepomembna, nima smisla, da investirate v pnevmatiko, ki je najtišja, ampak raje kupite pnevmatike, ki ustrezajo vašim željam in pričakovanjem.

Kdaj je pravi čas, da zamenjate letne gume za zimske?

Seveda pa na koncu ne smemo pozabiti omeniti, da se datum, ko bo treba na vašem jeklenem konjičku zamenjati gume, zelo hitro približuje. Kot vsako leto morate biti na cesti z zimskimi gumami ali vsaj obvezno zimsko opremo od 15. novembra dalje. Verjetno se vam zdi to še zelo oddaljen datum, toda nikar ne čakajte na zadnji dan, saj boste takrat težko našli prostega vulkanizerja. Zato si že zdaj vzemite čas, preučite test zimskih pnevmatik in se tako lažje odločite, v katere bo vaš jekleni konjiček obut to sezono.

Avtor prispevka: