Računalniki

Računalniki za vsako pisarno: kako izbrati pravega za vaše potrebe?

Danes si življenje težko predstavljamo brez računalnika; potrebujemo ga v službi, za poslovne namene, za domačo rabo ali umetniško ustvarjanje, preko računalnika plačujemo položnice, pišemo dokumente. Nekaterim računalnik predstavlja zgolj sprostitev ali nabiranje informacij z brskanjem po spletu, mnogi pa v sodobnem času uporabljajo računalnik predvsem za igranje računalniških iger. Na trgu obstaja pestra ponudba računalnikov, vsak pravi poznavalec ali ponudnik različnih računalnikov pa vam bo znal podrobneje opisati kako se računalniki med seboj razlikujejo.

Kvalitetni namizni računalniki za pisarniške prostore ali vaš dom

Računalniki so si med seboj zelo različni. Zadnja desetletja so vedno bolj v uporabi prenosni računalniki, saj omogočajo veliko mere mobilnosti. Poslovni ljudje seveda potrebujejo prenosni računalnik, s katerim lažje prenašajo informacije in obiščejo stranke, še zmeraj pa so v skoraj vsakem pisarniškem okolju prisotni namizni računalniki, ki so primernejši za zahtevnejša opravila ter zahtevnejšo programsko opremo, nanje pa je mogoče naložiti tudi veliko več datotek. V takšnih primerih vsekakor vsaka pisarna še zmeraj potrebuje namizni računalnik.

Računalniki priznanih blagovnih znamk so recimo računalniki znamke Dell, HP, Lenovo ali Asus. Prodajalci, ki se bolje spoznajo na kvalitetne računalnike, jih zagotovo imajo v ponudbi. Različni računalniki imajo različne konfiguracije, zaradi česar vsakdo lahko najde računalnik, primeren zase. Procesorji, ki so cenejši, dostopnejši in žepu prijaznejši vam bodo omogočili opravljanje osnovnih nalog, kot so brskanje po spletu ali pisanje besedil, procesorji višjega cenovnega razreda pa uporabnikom že omogočajo zahtevnejše naloge. Tudi v domačem okolju se nekateri posamezniki raje odločijo za namizne računalnike, saj jim le-ti omogočajo igranje iger, kvalitetno ostrino slike ter grafiko, potrebujejo pa ga tudi ustvarjalci za izdelavo grafičnih slik ter ilustracij.

Pomembna je izbira velikosti diska

Ko se odločate za nakup računalnika, je vsekakor pomembna velikost trdega diska, kamor se shranjujejo podatki. Računalniki, ki so na voljo, imajo velikosti diskov od 500GB do 2 TB, izbira velikosti diska pa je odvisna od tega, kako zmogljiv računalnik potrebujete. Novejši računalniki imajo tudi Wi-Fi adapterje, s katerimi je omogočen enostaven način povezave na omrežje v službi ali doma. Po želji lahko dodate zunanje pomnilnike, igralne palice in druge pripomočke. Morda si želite računalnik, ki vam bo omogočal spletne pogovore in video konference, kar je v zadnjem času zelo aktualno. Brez tega si v preteklem letu sploh ne bi mogli predstavljati poslovanja, sodelovanja ter komuniciranja. Z zmogljivim računalnikom pa lahko brez težav uporabljate vgrajeno kamero ter mikrofone in še naprej brezskrbno komunicirate s sodelavci, prijatelji ter družino.

Konferenca

Na kaj vse moramo biti pozorni

V grobem ločimo 3 vrste računalnikov. Poznamo osnove računalnike, zmogljive računalnike ter visokozmogljive računalnike. Vsi se med seboj razlikujejo po komponentah, zmogljivostih, ceni ter ohišju, različne pa imajo tudi procesorje.

Procesorji so med najpomembnejšimi deli računalnika. Hitrejši kot je procesor, zmogljivejši in hitrejši je računalnik, zaradi česar je tudi cena samega računalnika posledično višja. Pozabiti pa ne smemo tudi na velikost predpomnilnika, saj je tudi od velikosti predpomnilnika odvisna hitrost računalnika.

Med seboj prav tako razlikujemo različne grafične kartice. Te so lahko del matične plošče, lahko pa so samostojne. Samostojna grafična kartica ponuja boljše zmogljivosti, zaradi česar jo uporabljajo ljubitelji računalniških igric, oblikovalci video ali slikovnih vsebin ter drugi.

Delovni pomnilnik vašega računalnika je zaslužen za zapisovanje ter branje podatkov. Pri delovnem pomnilniku velja pravilo: večji kot je pomnilnik, boljše možnosti zapisovanja in branja imate. Večji kot je spomin računalnika, več aplikacij lahko imate v pogonu. Prav tako lahko z večjim delovnim pomnilnikom igrate zahtevnejše igrice.

Visoka zmogljivost stacionarnih računalnikov

Danes veliko opravil opravljamo preko računalnika. Samo pomislite, tudi nakupovanja si več ne predstavljamo brez kvalitetnega računalnika, potrebujejo pa ga tudi šoloobvezni otroci. Vsekakor je zmogljiv računalnik obvezna oprema vsake pisarne, kjer morajo podatki skrbno varovani ter zaščiteni. V večjih organizacijah se lahko stacionarne oziroma namizne računalnike med seboj poveže v mreže. Stacionarni ali namizni računalniki zagotavljajo visoko produktivnost, so zanesljivi ter zmogljivi in kos zahtevnim nalogam sodobnega uporabnika. Nepogrešljivi so za spletne razvijalce, razvijalce programske opreme, programerje in oblikovalce.

Namizne računalnike odlikuje dolga življenjska doba ter zmogljivost, zato so namizni računalniki primerni tako za dom kot za pisarniško okolje. Namizni računalniki zagotavljajo več prostora in omogočajo preizkušanje nove strojne opreme, saj je menjava le-te zelo enostavna. Res je, da nakup namiznega računalnika ne predstavlja edinega stroška, saj boste za njegovo uporabo morali dokupiti kompatibilen monitor, miško ter tipkovnico. Če boste uporabljali računalnik za zahtevnejše projekte, video konference ali igranje iger, boste nedvomno morali dokupiti tudi zvočnike, slušalke in mikrofon.

Kljub temu pa vam bo stacionarni računalnik dolgoročno zagotavljal zanesljivost, zmogljivost ter veliko prostora za shranjevanje. Ker je nakup računalnika pomembna investicija vsakega podjetja, je zatorej dobro, da se o ponudbi dovolj informirate, zagotovo pa vam bodo ponudniki računalnikov z veseljem svetovali pri vaši odločitvi.

 

 

 

Avtor prispevka: