Rabljen avto na lizing: katere so najpogostejše pasti?

Velika večina ljudi si težko privošči nakup avtomobila brez tega, da bi zaprosili za kakršnokoli finančno pomoč. Sploh v teh kriznih časih, ko je za nekatere težko finančno shajati iz meseca v meseca, pa je takšen nakup tako rečeno nemogoč. V primeru, da sami kljub zelo odgovornemu ravnanju z denarjem ne morate prihraniti zadostno vsoto denarja za nakup novega avtomobila iz salona, vam priporočamo prav tako ugodno opcijo, ki jo predstavlja rabljen avto na lizing. Kaj to pomeni in kakšne so lahko pasti pri nakupovanju rabljenih avtomobilov, še posebej na lizing pa si preberite v nadaljevanju.

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI, KO KUPUJEMO RABLJEN AVTO NA LIZING?

Rabljen avto na lizing pa zadnjih nekaj let postaja vedno bolj priljubljena oblika financiranja za veliko kupcev. Prva težava se lahko pojavi, že pri iskanju primernega prodajalca, ki ima na voljo takšen način financiranja. Ravno zato, se pred dejanskim ogledom dobro prepričajte, da ima avtohiša, ki jo želite obiskati možnost odkupa rabljenih avtomobilov na lizing.

Kljub temu, da imajo rabljena vozila, zaradi njihove pretekle obrabe, nižjo ceno kot po popolnoma nova vozila, so cene le-teh lahko še vseeno visoke in znašajo tudi nad 40.000 EUR, odvisno od vrste proizvajalca. V tem primeru vam priporočamo, da se namesto za jemanje kredita odločite za lizing obliko financiranja. S tem si boste prehranili veliko časa in nepotrebnih skrbi. Zakaj? Zato ker se lizing odplačevanje prilagaja vašim zmožnostim odplačevanja obrokov. A pozor! Na tem mestu morate biti realistični in v zakup vzeti, da boste tudi za urejanje papirjev za lizing morali porabiti nekaj časa. To pa predvsem zato, ker za prodajo ne bo zadostoval le »samo podpis« na pogodbi. Več o tem si preberite v nadaljevanju.

  1. NESPORAZUM: RABLJEN AVTO NA LIZING JE CENEJŠI KOT NAKUP Z DRUGIMI OBLIKAMI FINANCIRANJA

V primeru, da ste pripravljeni svoj od 2 do 5 let star avto unovčiti pri nakupu drugega rabljenega avtomobila, se vam bo lizing obrestoval. To pa predvsem zato, ker vam bo odkup vašega rabljenega vozila zmanjšal mesečni obrok plačevanja. V primeru, da se odločate za nakup starejšega avtomobila, vam ne priporočamo, da se odločite za kupovanje preko lizinga, saj boste morali vozilo hkrati še kasko zavarovati. To vas bo dolgoročno stalo več, kot če bi kupili novejši rabljeni model istega avtomobila. In to je druga past v katero se ujame veliko ljudi, ki misli, da je lizing financiranje najugodnejši način nakupa.

  1. NEPOSRAZUM: RABLJEN AVTO NA LIZING JE HITER NAKUP

Res je, da je kupovanje rabljenega avtomobila preko lizinga veliko hitrejše kot pri drugih načinih plačevanja, vseeno pa to ne sme biti nepremišljeno in iracionalno hitro storjeno. V postopku za potrditev lizinga, je po pravilih posamezne avtohiše potrebna oddaja vseh potrebnih dokumentov. Po oddaji le teh, se glede na vrednost in starost avtomobila pripravi pogodba o sklenitvi lizing financiranja. Po podpisu je potrebno še plačilo prvega pologa za rabljen avto na lizing.

  1. NESPORAZUM: RABLJEN AVTO NA LIZING LAHKO KUPIM LE, ČE SEM REDNO ZAPOSLEN ZA NEDOLOČEN ČAS

Dobra novica takšnega načina plačevanja je to, da si lahko omislite nakup prvega avtomobila tudi če še nimate zagotovljene redne službe. Seveda morate pridobiti vso potrebno dokumentacijo in zagotoviti, da je vaša odločitev trdna. Plačevanje lahko poteka preko položnic ali pa po trajniku, ki ima fiksno vrednost. Za način plačevanja se boste dogovorili v poslovalnici in bo zapisan v pogodbi.

Želimo, da bi bil vaš nakup avtomobila varna in realna naložba za vas in vašo družino. Ne pozabite, da je z nakupom rabljenega avtomobila na lizing ne pomagate le vaši »denarnici«, ampak prav tako ohranjanju okolja. Srečno na vseh naših poteh.

Avtor prispevka: