poliranje avtomobila

Zakaj se odločiti za poliranje avtomobila?

Če preživite veliko časa na cesti, potem veste, da je vaš avto vsak dan izpostavljen vremenskim razmeram in cestni umazaniji. Včasih pa se na njemu znajde tudi kakšna praska od kamenjev. Da povrnete svojemu jeklenemu konjičku ves sijaj, se priporoča, vsaj enkrat letno poliranje avtomobila. S kvalitetnimi pastami za poliranje, lahko izgine marsikatera praska in odrgnina, hkrati pa avto ohranja lepo barvo in svoj lesk.

Poleg kvalitetne polirne paste, je potrebna tudi pravilna izbira tehnike za poliranje avtomobila. Najprej se svetuje ročno poliranje, v primeru, da niste zadovoljni z rezultatom, pa še strojno poliranje. Pred poliranjem pa je treba avto temeljito oprati.

Avtomobilskemu laku, poleg vremenskih razmer, škoduje tudi neredno čiščenje vozila, oziroma čiščenje z umazanimi krpami in nekvalitetnimi čistilnimi sredstvi. Zato je treba avtomobil redno prati, z nežnimi praški in brez čistilnih metlic. Tudi preden se lotimo poliranja avtomobila, ga moramo prvo temeljito oprati. Še posebej smo pozorni na koloteke, saj se tam nabira veliko umazanije, ki jo večkrat spregledamo. Na koncu, ko smo vozilo dobro očistili, ga je potrebno tudi do konca osušiti. Pred poliranjem mora biti avto popolnoma suh. Na očiščeno površino nanesemo polirno pasto, ki mora biti kvalitetna, saj lahko drugače naredimo več škode, kot koristi, nato pa z nežno gobico, s krožnimi gibi drgnemo po površini. Poliranje avtomobila naj bo čimbolj enakomerno, vsak del posebej in ne večje površine naenkrat. Če se slučajno odločite za strojno poliranje, začnite najprej z nežnimi vrtljaji, šele nato jih po potrebi povečajte. Ko končate s poliranjem, avto še enkrat operite s tekočo vodo in ga dobro osušite.

Zakaj se sploh odločiti za poliranje svojega jeklenega konjička?

Če želite svojemu avtu povrniti lesk in obnoviti barvo, potem ga je pametno vsaj enkrat letno polirati. Polirna pasta učinkovito ščiti zunanjo površino avtomobila pred neugodnimi vremenskimi vplivi in cestno umazanijo. Poleg tega pa redno poliranje tudi odstranjuje površinsko rjavenje, hkrati pa tudi preprečuje nadaljno rjavenje. Ker spoliran avtomobil izgleda kot nov, se s tem tudi zvišuje njegova vrednost.

Kakšno polirno pasato izbrati?

Ni vsaka polirna pasta, dobra pasta za poliranje avtomobila, zato ne izberite najcenejše. Na razpolago imate veliko kvalitetnih loščilnih sredstev, med drugim lahko izberete fino ali grobo polirno pasto, slednja je zelo učinkovita pri popravljanju prask. Če želite še bolj globinsko poliranje, se lahko odločite za pasto z nano delci, ki prodrejo globoko in odpravijo najmanjše praske in odrgnine, ter avtu povrnejo visok sijaj.

Avtor prispevka: