avtosedež za dojenčka

Kako izbrati najprimernejši avtosedež za dojenčka?

Izbira otroškega avtosedeža je za marsikaterega novopečenega starša zelo težka, saj se je brez ustreznega predznanja težko znajti v zelo pestri ponudbi različnih avtosedežev za dojenčke. Zato si preberite nekaj napotkov, ki vam bodo pomagali, da boste lažje izbrali najprimernejši avtosedež za dojenčka.

Najpomembnejša je varnost

Pri izbiri avtosedeža za dojenčka morate na prvo mesto zagotovo postaviti varnost svojega otroka. Izbrati morate avtosedež, ki ustreza vsem varnostnim standardom in ima pridobljene tudi ustrezne varnostne certifikate. Res je, da morajo biti vsi avtosedeži za dojenčke varnostno testirani, vendar je med njimi pomembna razlika, ali so z njimi izvedli le osnovne varnostne teste, s katerimi so zadostili zakonu, ali pa so avtosedež res temeljito testirali in tako zagotovili, da ne glede na to, kakšen scenarij se bo odvil na cesti, da bo avtosedež vašemu otroku nudil ustrezno varnost.

K varnosti veliko pripomore tudi kvaliteta materialov, iz katerih je avtosedež izdelan. Pri izbiri avtosedeža za dojenčka zato bodite pozorni, iz kakšnih materialov je avtosedež izdelan. Na otip morajo biti koži prijazni in kompaktni. Če vas je že v trgovini strah, ali se bo pas prehitro začel natrgavati, je to že prvi znak, da avtosedež ni najbolj kakovosten.

Hrbtišče mora biti ergonomsko oblikovano

Ko izbirate avtosedež za dojenčka, morate biti pozorni tudi na to, kako je avtosedež ergonomsko oblikovan. Zavedagti se namreč morate, da bo vaš otrok v avtosedežu preživel kar nekaj časa, zato lahko s primerno oblikovanim avtosedežem zelo pripomorete k optimalnemu telesnemu razvoju vašega otroka, zlasti k ustreznemu razvoju hrbtenice, vratnih in hrbtnih mišic ter kolkov. V nasprotnem primeru pa lahko ergonomsko neustrezno oblikovan avtosedež pusti posledice pri telesnem razvoju otroka, ki jih je kasneje težko ali skoraj nemogoče odpraviti.

Poskrbite, da se otrok ne bo prekomerno potil

Izbira materiala, iz katerega je avtosedež izdelan, pa je pomembna tudi iz vidika otrokovega počutja v njem. Prevleka avtosedeža mora biti izdelana iz materialov, ki dihajo, še bolje je, če ima na hrbtišču vgrajeno kakšno dodatno mrežico. Otroci se v avtosedežih namreč zelo radi potijo, zato je dobro to že preventivno preprečiti, saj kombinacija premočenega otroka in klime ali vetra zagotovo ni dobra.

Izbira, kateri je najboljši avtosedež za dojenčka, je zahtevna in odgovorna naloga. Zato vam svetujemo, da se pred nakupom res dobro pozanimate o vseh karakteristikah vašega avtosedeža, preberete kakšno strokovno revijo za starše, predvsem pa ne pustite, da bi za ceno nekaj privarčevanih evrov trpela varnost in udobje vašega otroka.

Avtor prispevka: